nieuws

Protocol over verplaatsen van telecomnetten

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat gaat samenwerken met ProRail, de Groep Graafrechten, KPN en NLkabel. Daartoe hebben ze een zogeheten Uitvoeringsprotocol opgesteld.

De afspraken in de overeenkomsten zorgen ervoor dat telecomorganisaties efficiënter kunnen reageren als ProRail en Rijkswaterstaat projecten aankondigen waarbij telecomnetten moeten worden verplaatst. Dat hebben de partijen bekendgemaakt.

“Door het uitvoeringsprotocol is er sneller duidelijk wat van elkaar verwacht wordt en wie welke kosten moet dragen volgens de Telecommunicatiewet. Ook zijn er afspraken gemaakt voor het geval partijen er niet uit komen, zodat het project geen vertraging oploopt”, zo staat in een toelichting.

Bovendien is van belang dat alle procesafspraken duidelijk op papier staan. De partijen verwachten dat hierdoor minder discussies zullen ontstaan tussen de betrokkenen en dat de samenwerking daardoor sterk verbeterd. Daarom is de afspraak gemaakt dat plannen in een zo vroeg mogelijk stadium van de planvorming onderwerp zijn van de samenwerking.

Het is niet de eerste keer dat ProRail, Rijkswaterstaat en water- en energiebedrijven afspraken hebben gemaakt in een uitvoeringsprotocol. “Die afspraken werken goed in de praktijk. We zijn dan ook blij dat nu een soortgelijke overeenkomst met de telecombedrijven tot stand is gekomen. Hier hebben alle ondertekenaars voordeel bij”, zegt David Elbers namens ProRail.

Ook Feyo Sickinge, voorzitter van de Groep Graafrechten, is tevreden. “Met een betere samenwerking bereiken we economisch voordeel voor iedereen.”

Reageer op dit artikel