nieuws

kant-en-klaar ex-timmerwerkplaats ‘Ik heb nog nooit zoveel isolatie in een pand verwerkt’

bouwbreed

Een voormalige timmerwerkplaats ombouwen tot een energieneutrale kantoorruimte is een project dat weinigen aandurven. Maar bouwfysisch adviesbureau MoBius Consult, gespecialiseerd in duurzaam bouwen, wilde in Driebergen een punt maken. Aannemer Hans Cazemier: “De opdrachtgever zat erbovenop. Maar dat is juist heel nuttig bij zo’n project.”

“Het meest opvallend? Nou, ik heb nog nooit zoveel isolatie in een pand verwerkt. Het was een enorme hoeveelheid. Een paar jongens hebben wekenlang alleen maar isolatie geplaatst in wanden, de vloer en het dak. De hele benedenverdieping stond op een gegeven moment tjokvol met pakken minerale wol.”

Van buiten oogt het door de cederhouten beplating als houtskeletbouw, maar het is een traditioneel gemetseld gebouw, verzekert Cazemier. “Die beplating was door de vorige eigenaar al aangebracht, met een minimale isolatie erachter. Maar het echte isolatiewerk zit binnen.”

De opdrachtgever heeft grote ambities met het pand, dat met het aanbrengen van pv-panelen uiteindelijk energieneutraal moet worden. Op dit moment krijgt het gebouw nog een A++-label. Energiewinst komt vooral door het toepassen van de principes van passief bouwen. Dat betekent vooral een supergeïsoleerde schil. “In de wanden en de vloer zit een isolatiedikte van 300 millimeter. Maar dat is niet het enige. Er is heel veel aandacht besteed aan detaillering. Om koudebruggen te vermijden, moest de verhoogde vloer rusten op speciale keramische blokjes, die geen warmte laten weglekken.”

De voorheen gesloten gevel en het dak werden royaal voorzien van drielaags glas in passiefhuiskozijnen. Door meer daglicht in het pand te brengen kon verder worden bespaard op energieverbruik voor verlichting. “We hebben aardig wat mensen nodig gehad voor het plaatsen van die ramen. Ze wegen, met kozijn, zo’n 300 tot 400 kilo.”

“Wat leuk is aan dit project is dat er op alle terreinen is nagedacht over duurzaamheid en hergebruik. Het is natuurlijk al een verbouwd pand, maar ook de centrale trap tussen de verdiepingen komt uit een slooppand. Ook de hr-ketel die al aanwezig was, kon gewoon blijven zitten.”

Een pand duurzaam verbouwen voor een groep experts in duurzaam bouwen betekent wel dat de opdrachtgever veel over de schouder meekijkt. Maar Cazemier vond dat juist wel prettig. “Bij een project als dit moet dat ook, want je komt van alles tegen en je moet soms ter plekke nieuwe oplossingen bedenken.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: MoBius Consult BVArchitect: Jan de Boon/De WerkplaatsGSBUitvoerder: Bouwwerk Hans CazemierBouwtijd: 8 maandenBouwsom: Circa 100.000 euro

Reageer op dit artikel