nieuws

‘Huizenkoper kan minder lenen, maar prijs woning daalt sneller’

bouwbreed Premium

Potentiële kopers kunnen volgend jaar opnieuw minder lenen voor de aanschaf van een woning. Volgend jaar liggen de financieringslastpercentages voor hypotheken gemiddeld 2,5 procent lager dan in 2012. Prijzen van koopwoningen dalen echter harder.

Dat blijkt uit de koopkrachtberekeningen die het Nibud heeft gemaakt in opdracht van Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

De verlaging betekent concreet dat werknemers of gezinnen met een brutojaarinkomen van 45.000 euro (anderhalf modaal) straks ongeveer 13.000 euro minder kunnen lenen, als zij geen loonsverhoging krijgen. De lagere hypotheeknormen hoeven niet perse een beperking te vormen voor het aanschaffen van een woning, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). “Als we rekening houden met een gemiddelde loonstijging volgend jaar (2,25 volgens het CPB), dan is de daling in dit geval ongeveer 8.500 euro van circa 205.500 naar 197.000 euro. De maximale hypotheek valt daarmee 4 procent lager uit.”

De verkoopprijzen van koopwoningen zijn het afgelopen jaar echter fors gedaald. Zo was een woning in september 2011 gemiddeld 7,9 procent duurder dan september dit jaar, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Koopwoningen zijn momenteel even duur als in de eerste maanden van 2004.

“Gelet op deze prijsontwikkelingen kan nog steeds een zelfde soort woning worden aangeschaft.”

Het Nibud berekent jaarlijks welk deel van het inkomen een huishouden maximaal verantwoord aan woonlasten kan uitgeven. Deze hypotheeknormen zijn gebaseerd op onderzoek naar de bestedingen van huishoudens in Nederland. Met deze hypotheeknormen adviseert het Nibud de Nationale Hypotheek Garantie en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Annuïtair

Zoals het er nu naar uit ziet, is er vanaf volgend jaar alleen nog maar hypotheekrenteaftrek mogelijk als de hypotheek annuïtair wordt afgelost, stelt het Nibud. Dit geldt voor nieuwe hypotheken die vanaf 2013 worden afgesloten. Voor de hypotheeknormen zoals het Nibud die berekent verandert dit niets. Het Nibud is bij die berekeningen altijd al uitgegaan van het annuïtair aflossen van de hypotheekschuld. “In de praktijk zullen we zien dat starters en doorstromers hogere hypotheeklasten zullen hebben. Dit komt omdat er minder zal worden gekozen voor een aflossingsvrij gedeelte, als die rente niet meer kan worden afgetrokken.”

Onder de huidige regels kozen velen voor een aflossings-, naast een spaar- of beleggingsgedeelte.

Reageer op dit artikel