nieuws

Groeiende angst voor uiteenvallen bouwer Hochtief

bouwbreed

Duitslands grootste bouwer Hochtief loopt groot gevaar in stukken uiteen te vallen. De in grote geldnood verkerende Spaanse moeder ligt op ramkoers met het Duitse management.

Bestuursvoorzitter Frank Stieler en Hochtiefs voorzitter van de raad van commissarissen Manfred Wennemer hebben besloten zich terug te trekken uit het strijdgewoel, zo valt in Essen te horen. Als opvolger van topman Stieler ligt medebestuurder Marcelino Fernández Verdes voor de hand. Hochtief haalde recent samen met Boskalis en Volker Wessels een contract ter waarde van een miljard euro binnen voor de aanleg van de A6-A9.

Begin 2011 slaagde ACS na een vijandelijke overname erin Hochtief in te lijven. Toenmalig topman Herbert Lütkestratkötter verzette zich hevig maar kon niet voorkomen dat de Spanjaarden een meerderheidsbelang verwierven. Lütkestratkötter verdween van het toneel maar niet zonder de toezegging dat de bedrijven van Hochtief bijeen zouden blijven. De vrees bestond en is weer opgelaaid dat ACS vooral in Hochtief geïnteresseerd is om zijn lucratieve dochters Turner (succesvol in Amerika) en Leighton (actief in Australië en Azië) voor goed geld van de hand te doen.

ACS heeft in de eerste maanden van dit jaar een verlies geleden van 1,1 miljard euro. Het Spaanse bouwconcern worstelt met een schuld van 9,2 miljard euro. Om zijn financiers gerust te stellen, zijn ACS’ aandelen Hochtief (54,3 procent) als onderpand ondergebracht bij een bankengroep.

Reageer op dit artikel