nieuws

Fundeon ziet jongeren belangstelling voor de bouw verliezen

bouwbreed Premium

Jongeren verliezen massaal hun belangstelling voor een baan in de bouw; de instroom in het vmbo daalt sterk. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van kenniscentrum Fundeon. Het aantal leerlingen is in vergelijking met vier jaar geleden met meer dan de helft gehalveerd.

V olgens algemeen directeur Sander Bodegraven daalt niet alleen het volume. Het zijn ook niet meer de beste leerlingen die kiezen voor de bouwwereld, zo verklaarde hij maandag in een debat ter gelegenheid van het betrekken van het nieuwe pand van Aannemingmaatschappij Derksen en Singerling in Amsterdam Westpoort. Bodegraven vreest op de langere termijn voor behoorlijke personeelsproblemen. “Zodra het economisch weer wat beter gaat en de bouw aantrekt, dan zal het al snel aan voldoende deskundige vaklieden ontbreken.”

Het tekort aan personeel zal volgens hem des te meer klemmen, omdat de bouwwereld in de toekomst andere vaardigheden vraagt. Op termijn ontstaat massaal behoefte aan ‘monteurachtige’ vaklieden, zo voorziet Bodegraven. Als voorbeeld mag dienen de plaatsing van kant-en-klare sanitairgroepen in woningen en kantoren.

“Dan hebben we niet meer de behoefte aan de traditionele tegelzetter of loodgieter, maar aan iemand die ter plekke dergelijke units kan monteren.”

Maar het klassieke vakmanschap zal volgens hem niet uitsterven. “Er is een toenemende belangstelling voor duurzaamheid. Er zal in de toekomst vaker sprake zijn van transformatie of hergebruik van bestaande gebouwen. Daardoor zal de roep om de klassieke vaklieden juist toenemen”, aldus Bodegraven.

Het geringe vertrouwen van jongeren in een toekomst in de bouwwereld openbaart zich nog op een andere manier. De doorstroming van het mbo naar het hoger beroepsonderwijs stagneert. “Normaal zien we in tijden van crisis dat jongeren langer doorstuderen. Maar daar is nu geen sprake van. Daardoor missen we hoger opgeleiden. Dat is jammer, want de bouw wordt steeds complexer.”

P asklare antwoorden voor het toekomstige personeelstekort heeft Fundeon niet voorhanden. Bodegraven wil samen met organisaties van werkgevers en werknemers nadenken over oplossingen. In het debat werd geopperd meer mogelijkheden te bieden aan vaklieden uit landen als Spanje en Portugal.

Reageer op dit artikel