nieuws

Cementmortel met ‘heel weinig water’

bouwbreed Premium

Balm Betonreparatie uit Vianen introduceerde op de Betondag een ultrahogesterkte cementmortel voor reparatie en versterking van betonconstructies. “Zonder water”, aldus directeur Leo Bouman.

Constructie weinig dikker en zwaarder

“Met heel weinig water”, corrigeert Alberto Meda, hoogleraar aan de Universiteit van Rome. Hij noemt het product het meest innovatieve op het gebied van betonreparatie. Hij staaft zijn mening met de ‘Award of Excellence’ die Technochem Italiana in november heeft ontvangen van het International Concrete Repair Institute. De onderscheiding betreft de constructieve verbetering van ziekenhuisvloeren in Bari, Italië.

Het werk werd in 2006 uitgevoerd, twee jaar daarvoor ontmoette Meda, toen nog hoogleraar in Bergamo, een collega op een congres in Honolulu. Samen zorgden ze voor de doorontwikkeling van het product.

Refor-tec van Technochem is een vezelversterkte ultrahogesterkte cementmortel voor het repareren van kolommen en balken en het versterken van vloeren. Dikte en gewicht van de constructie nemen daarbij nauwelijks toe. Meda: “Als u het pleisterwerk verwijdert en na reparatie het beton schildert, neemt de dikte van de constructie niet toe.” De mortel is volgens hem thixotroop, gedraagt zich als zelfnivellerend beton. De vezels zijn van staal met een coating van messing tegen het roesten. Ze zijn 15 millimeter lang en hebben een diameter van 0,18 millimeter. “Zonder vezels is het materiaal zeer bros”, aldus Meda.

Directeur Bouman van Balm Betonreparatie: “De hoeveelheid water in het mengsel is voldoende voor de hydratatie, maar het is zo weinig dat je hoeveelheden niet met een doorstroommeter kunt vaststellen, maar moet afwegen. Het resultaat is zo dicht, dat de carbonatatie niet verder gaat dan zo’n 2 millimeter na 50 jaar.”

Balm Betonreparatie werd in mei gebeld met de aanbieding het product in Nederland te vertegenwoordigen. “We wilden voor BAM/Ballast Nedam de parkeergarage bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam traditioneel repareren met bijgelegde wapening”, aldus Bouman.

Overtuigd door het onderzoek aan de Universiteit van Rome, brandproeven aan de Universiteit van Luik en diverse projecten besloten Balm en de aannemerscombinatie het aangetaste beton van de vloeren te verwijderen en te vervangen door Refor-tec. “Daardoor werden de slechts 1 centimeter dikker en tweemaal zo sterk”, aldus Bouman. “Bijkomend voordeel is de snelheid waarmee het werk kon worden uitgevoerd. Na een dag is zo’n vloer weer te berijden. We kunnen met dit materiaal betonconstructies met een wapeningsverlies van 20 procent nog goed herstellen.”

Reageer op dit artikel