nieuws

Brinkman wil met gemeenten de 
crisis te lijf gaan

bouwbreed

Samen versnellen. Onder dat motto wil Bouwend Nederland samen met gemeenten de crisis in de bouw te lijf.

“We moeten niet meer denken in cijfers, bevolkingsgroepen en grote lijnen, maar nu aan de slag. Als we ergens geen drieduizend huizen kunnen bouwen, dan maar dertig”, vindt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland tijdens een bijeenkomst van de afdeling Zuid-West Veluwe van Bouwend Nederland.

“Samen kunnen we lokaal inspelen op de specifieke eisen van particuliere consumenten.” Want het is crisis maar er is nog wel geld: zo’n 360 miljard euro aan particulier spaargeld, zegt Brinkman.

De bouwers deden deze avond een oproep aan lokale en regionale overheden tot slimmer werken, goedkoper, sneller, creatiever. En heel helder. “Publiek-private samenwerking is alleen succesvol als we in elkaars kaarten kunnen kijken”, betoogde Brinkman. “Kan deze meneer morgen met ons mee naar de gemeente?”, werd er vervolgens in de zaal gefluisterd.

“De rol van de overheid is totaal aan het veranderen”, vond ook Willem Verbaan, lector vastgoedeconomie aan de Hogeschool van Amsterdam. “Veel taken gaan naar marktpartijen en de gemeenten moeten de ontwikkelingen vooral faciliteren.”

Maar dat vraagt verantwoordelijkheid van iedereen, vulde Peter van Rooy, directeur van NederLandBovenWater hem aan. “Dan hoeft de overheid geen controlerende functie te hebben en alle initiatieven tegen het bestemmingsplan te houden.” Want daar waren alle partijen in CineMec – inclusief de aanwezige wethouders van Ede en Wageningen – het over eens: gemeentelijke bestemmingsplannen mogen particuliere ideeën niet in de weg gaan staan. Niet nu in tijden van crisis, maar ook niet in de toekomst. Alleen daarom al is samenwerking met gemeenten noodzakelijk.

Reageer op dit artikel