nieuws

Akoestisch plafond regelt het klimaat

bouwbreed Premium

Zijn personeel heeft de ‘paddenstoelen’ in het restaurant gemaakt. En ook de ‘wolken’ in het plafond in de hal. Met onverholen trots wandelen Johan Kes, directielid van VAB Afbouw uit Volendam, en zijn medewerker Martin Binken door de nog lege gangen en vertrekken van de nieuwe torens voor de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag, beter bekend als JuBi. Volgende maand kunnen de eerste ambtenaren hun werkplekken inrichten.

De opvallende, naar boven uitkragende witte sierkolommen tussen de eettafels op de derde verdieping zijn het resultaat van een fraai staaltje stucwerk op basis van een deels houten kern. En net zoals van de frivole openingen in enkele verlaagde stucplafonds straalt het vakmanschap ook af van de plafonds in de toekomstige kamers voor de bewindslieden.

Het zijn in het werk gemaakte akoestische plafonds, die tevens het klimaat in de ruimte regelen. Op een flexibele mat is een stelsel van dunne leidingen gemonteerd, die zijn aangesloten op de wko-installatie van de gebouwen. Alleen in de acht werkkamers van de bewindslieden zorgt dit Zwitserse Baswaphon Cool-systeem voor koeling en lagetemperatuurverwarming. Het systeem, waarvan VAB Afbouw één van de weinige erkende installateurs is, wordt aangebracht op platen steenwol, die direct op het beton worden gemonteerd.

De leidingen worden weggewerkt achter een harde marmerpersing met een dikte van enkele millimeters, die naadloos wordt aangebracht. De structuur ervan is zodanig open dat het plafond het geluid in de kamer goed kan opnemen, waardoor geen nagalm optreedt. Vanwege de kwetsbaarheid van de leidingen zijn voorzieningen als sprinklers niet aan het plafond, maar in de wand gemonteerd. Het is volgens Kes en Binken een stil, onzichtbaar en comfortabel klimaatsysteem.

Villa’s

De afbouwers uit Volendam, die al ruim twee jaar op de krappe bouwlocatie in het Haagse Wijnhavenkwartier werken, zien een grote toekomst voor het Baswa-systeem. Kes: “Door de crisis staat het hier nu op een laag pitje, maar er komen projecten voor ons aan in Dubai en Egypte.” Het systeem is volgens Kes niet alleen geschikt voor de utiliteitsbouw, maar past ook goed in bijvoorbeeld villa’s.

Kes en Binken bekijken goedkeurend het door VAB geleverde werk in één van de twee torens. De werkploegen van VAB hebben de wanden van de wandelgangen gestuukt en afgewerkt in kleuren die eruit springen: felgeel en brandweerrood. Door de pleisterlaag door en door te kleuren vallen beschadigingen niet direct op. De kleur zit dan tot 2 millimeter diep in de muur, en dat zelfs in de fietsenstalling.

Een belangrijk onderdeel van het werk van VAB bij JuBi, helemaal aan het begin, betrof het brandwerend maken van de staalconstructie van beide overheidsgebouwen. Alle liggers en kolommen zijn betimmerd met platen Promatect, die verhinderen dat het staal bij brand heter wordt dan 200 graden Celsius. Maar met de ‘finishing touch’: de wanden, de plafonds en niet te vergeten de paddenstoelen en de wolken, hebben de Volendammers zichtbaar hun stempel op het project gedrukt.

En over de samenwerking met de bouwcombinatie (BAM, Ballast Nedam, Homij en Imtech) kunnen ze kort zijn. Kes: “Supergoed. Een ploeg mensen die meedenkt. Door samen te werken maak je zo’n project tot een succes. En dat zit hem dan vooral in een goede voorbereiding en organisatie.”

Projectgegevens

kkkkkkkkkkkkkk

Reageer op dit artikel