nieuws

Afbouw moskeekoepel in het werk uitgedacht

bouwbreed Premium

Hoe bouw je in een gesegmenteerde koepel een egaal gerond plafond? Arie van Asseldonk van Bouwcare Nederland mocht het samen met zijn collega John Speelmans bedenken tijdens de afbouw van de nieuwe Doetinchemse moskee. ‘‘Een zuivere vorm konden we alleen met een mal tot stand brengen.’’

Een schotel op zijn kop. Zo ziet het flauw gebogen koepelplafond er eigenlijk uit. Deze week plaatsten Van Asseldonk en Speelmans de laatste gipsplaat in de puzzel, nu is de stukadoor aan het werk. ‘‘Die kan het bijna af met een filmlaag’’, zegt van Asseldonk niet zonder trots. ‘‘Omdat de koepel straks met led-verlichting vanuit de rand indirect wordt aangelicht, moet de vorm zo perfect mogelijk zijn. Anders zie je elke oneffenheid.’’

De koepel is opgebouwd uit tien stalen spanten met houten gordingen. Voor de bevestiging van het plafond zijn Metal Stud profielen gebruikt. De werkwijze lag niet van tevoren vast. ‘‘We zijn wel een beetje in het diepe gegooid’’, lacht Van Asseldonk. ‘‘Maar onze directeur vertrouwde op onze ervaring. Uiteindelijk was het gewoon een kwestie van logisch nadenken.’’ Ruim twee weken werkte Van Asseldonk met zijn collega aan de afbouw van de koepel. ‘‘We hebben het nulpunt van de koepel in het werk bepaald’’, legt hij uit. ‘‘Door de profielen op het nulpunt vast te zetten is de ronding gevormd.’’

Om een egaal gevormd plafond te krijgen, maakten de mannen een mal van multiplex. ‘‘Elk vlak is anders en knikken wil je niet’’, zegt Van Asseldonk. ‘‘De ramen moesten ook mooi in de ronding meelopen. Het kon eigenlijk niet anders dan met een mal. Zo konden we elke keer 40 centimeter draaien en een volgend deel van het plafond aanpakken.’’

Kunstschilder

Na het weekend, als de stukadoor klaar is, begint de kunstschilder aan zijn klus. Een grote kroonluchter maakt de moskeekoepel straks helemaal af.

Eind dit jaar moet de moskee klaar zijn. Het nieuwe Turkse Cultureel Centrum met moskee is ontworpen door architect Furkan Köse van Atelier Puuur. Öz BouwService uit Zuidbroek is hoofdaannemer van het project dat in opdracht van de Islamitische Stichting Nederland wordt gebouwd.

Reageer op dit artikel