nieuws

Verdachte omkoping wilde slechts helpen

bouwbreed

Voormalig regiomanager Mark J. van Janssen de Jong Infra geeft toe dat hij ambtenaren geld heeft toegestopt en hielp bij de verbouwing van hun huis of tuin. Maar, zo zei hij, daar hoefde hij niets voor terug. “Ik wil mensen gewoon graag helpen.”

Mark J. geeft in hoger beroep beschuldigingen toe

J. is één van de hoofdverdachten in de omkopings- en corruptiezaak rond het wegenbouwbedrijf. Gisteren, tijdens de tweede zittingsdag van het hoger beroep, legde hij voor het eerst een verklaring af. De meeste zaken waarvan hij verdacht wordt kon hij zich echter niet goed meer herinneren. “Het is bijna zes jaar geleden.” De regiomanager werd begin 2011 veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij zou meerdere Limburgse ambtenaren giften hebben gedaan, zo luidt de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Van luxe etentjes, kaartjes voor concerten en voetbalwedstrijden tot aan tuinaanleg, schilderwerkzaamheden, buitenlandse tripjes en grote sommen contant geld.

Volgens justitie hadden de vermeende smeer- en fêteerpraktijken een duidelijk doel, namelijk het verkrijgen van informatie over aanbestedingen; ramingen, budgetten, inschrijfsommen van concurrenten. De ambtenaren kwamen bovendien van pas bij het aftekenen van meerwerkclaims, het verstrekken van valse stortbonnen voor puin en het afgeven van onderhandse opdrachten. J. ontkende niet, maar vindt de meeste aanklachten wat overtrokken. Het ging over het algemeen over kleinere bedragen dan waar hij nu voor terechtstaat, stelde hij. En van een bevoorrechte positie bij aanbestedingen wist hij niets. Oké, “hier en daar” werden niet gewerkte uren in rekening gebracht en betaald. Janssen de Jong Infra had daar echter wel iets voor gedaan, aldus J. “Het was gewoon praktisch om het op deze manier te verrekenen.”

Voormalig regiomanager Erik R. van Janssen de Jong Infra sloot zich daarbij aan. Ja, ook hij heeft geholpen bij het plaatsen van een dakkapel op de woning van een ambtenaar. “Als je leidinggevende je zoiets vraagt, dan doe je dat gewoon.” Er was destijds geen sprake van een duidelijke gedragscode bij de Limburgse wegenbouwer, stelde hij. “Tegenwoordig is dat wel anders.” R. is nog altijd in dienst bij Janssen de Jong.

Reageer op dit artikel