nieuws

Toename van aanbestedingen en opdrachten architecten

bouwbreed Premium

Het aantal aanbestedingen voor architectuuropdrachten is in 2012 onverwacht gestegen. In de eerste negen maanden van het jaar werden meer aanbestedingen en prijsvragen gestart dan in heel 2011.

Dat constateert het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden in een kwartaalmeting. In het derde kwartaal werden 46 nieuwe aanbestedingen aangekondigd; 21 traditionele en 25 geïntegreerde aanbestedingen. In de eerste negen maanden van het jaar werden 175 nieuwe aanbestedingen voor architectuuropdrachten aangekondigd, tegenover 159 in heel 2011.

Het steunpunt registreerde in de eerste drie kwartalen van het jaar ook meer prijsvragen (49) dan in heel 2011 (28).

Het steunpunt signaleert dat steeds meer aanbesteders afzien van “starre aanbestedingsprocedures”. Aanbestedingen worden “flexibeler en lichter” en er komt steeds meer ruimte voor “creativiteit, emotie en normale gesprekken”, constateert het steunpunt.

Veel aanbesteders – met name diensten die slechts incidenteel een opdracht in de markt zetten – worstelen met de vraag hoe ze een goede aanbestedingsprocedure kunnen opzetten, stelt het steunpunt.

Om daar verandering in te brengen is online statistiekmodule Sesam ontwikkelt. Met dit digitale systeem is het mogelijk om door honderden architectuuropdrachten te zoeken. “Zo kan een schooldirecteur die zijn school wil renoveren straks met een paar drukken op de knop zien welke aanbestedingen voor renovaties van scholen bij hem in de provincie de afgelopen drie jaar gehouden zijn en wat de resultaten daarvan zijn”, aldus het steunpunt.

Reageer op dit artikel