nieuws

Terugkeer van de duivelskop

bouwbreed Premium

Afvoer van regenwater in het riool zorgt voor te veel schoon water in het waterzuiveringsysteem. Het waterschap Rijn en IJssel pleit daarom voor een terugkeer van een heel oude manier van regenwaterafvoer: de waterspuwer, aldus adviseur Marga Limbeek.

Waterspuwers? Dat zijn toch van die duivelskoppen op oude gebouwen?

“Inderdaad, maar er zijn inmiddels ook andere vormen die gebruikt wordt om het regenwater af te voeren.”

Wat voegt een waterspuwer toe?

“Het zorgt ervoor dat regenwater niet direct vanaf het dak het riool in gaat maar via een buffer, zoals een grindbak, in de grond kan zakken. Dat voorkomt ook dat bij een flinke bui de straten vollopen. En dat het zuiveringssysteem wordt overbelast.”

Dat kan ook op een andere manier…

“Wat een waterspuwer verder toevoegt is dat het regenwater weer zichtbaar wordt. Bij ons huidige systeem is de afvoer van het water onzichtbaar, dus mensen zien ook niet precies wat er gebeurt met het water. In zuidelijke landen zie je dat veel beter door de aanwezigheid van spuwers.”

Maar daar regent het veel minder.

“Misschien. Maar dat betekent niet dat ze hier geen functie kunnen hebben.”

Hoe gaan jullie die spuwers promoten?

“We hebben een wedstrijd uitgeschreven waarbij mensen zelf een waterspuwer kunnen ontwerpen. Dat hoeft niet alleen een spuwer te zijn, maar ook een manier om het regenwater af te voeren naar bijvoorbeeld een vijver.”

Moet er niet gewoon meer aandacht komen voor dit soort systemen bij de bouw?

“Zeker. Dat gebeurt ook al, op kleine schaal.”

En een subsidie op waterspuwers?

“Zou ook kunnen, maar dat is voor een waterschap wat moeilijk realiseerbaar. Daar heb je ook hulp van gemeenten bij nodig.”

Geven jullie het goede voorbeeld?

“Dat was het eerste waar we aan dachten bij het promoten van waterspuwers. Het regenwater op ons kantoor wordt afgevoerd naar een tuin ernaast.”

Reageer op dit artikel