nieuws

Shell-toren krijgt mix van hotel en club

bouwbreed Premium

De voormalige Shell-toren langs het IJ in Amsterdam wordt omgebouwd tot een mix van hotel, kantoor en uitgaanscentrum. Twenty4Amsterdam, een samenwerkingsverband van evenementenorganisator ID&T en Club Air, is uitgeroepen tot de winnaar van de door de gemeente uitgeschreven tender.

Voor de toren werden ruim dertig plannen ingediend. Vijf daarvan werden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Het initiatief van Twenty4Amsterdam won het van plannen van The Student Hotel, OVG en van de combinatie vastgoedontwikkelaar Aedes/Marcel Wanders. Volgens juryvoorzitter Karin Laglas, decaan Bouwkunde TU Delft, behoudt Amsterdam een bijzonder gebouw. De combinatie van hotel met muziekstudio’s en een club met expositieruimte zorgt naar haar mening voor een frisse uitstraling, die past bij de onstuimige ontwikkeling van Noord.

Amsterdam krijgt minimaal 10 miljoen euro voor Toren Overhoeks met een oppervlakte van 13.000 vierkante meter. Verder stelde de gemeente als eis dat de door architect Arthur Staal ontworpen iconische toren deels toegankelijk blijft voor het publiek. Aanvankelijk zou de Ontwikkelingscombinatie Overhoeks (Ymere/ING RE) de toren een nieuwe bestemming geven. Vanwege de liquidatie van ING Real Estate werd het gebouw teruggegeven aan de gemeente.

Reageer op dit artikel