nieuws

Priva haalt inspiratie uit de glastuinbouw

bouwbreed Premium

Leverancier van klimaatbeheersingssystemen Priva is diep geworteld in het Westland. De glastuinbouw is dan ook een belangrijke inspiratiebron voor innovaties.

“Zie je daar die sensor?” Directeur Reinder Prins wijst in de directiekamer van Priva, een internationaal actief familiebedrijf met het hoofdkantoor in het Westlandse De Lier, naar het plafond. Naast de tl-verlichting zit een metalen staafje dat niet veel groter is dan een pen. “Daarmee wordt de temperatuur gemeten. Deze sensor komt uit de kas, maar hier wordt hij gebruikt om het binnenklimaat in ons kantoor te regelen.”

Priva, een samentrekking van de familienamen van de oprichters Jan Prins en Cor Valk, begon vlak na de Tweede Wereldoorlog met het leveren van kachels aan telers in het Westland. Eind jaren tachtig is het bedrijf hiermee definitief gestopt en verder gegaan met de ontwikkeling en levering van klimaatbeheersingssystemen voor aanvankelijk kassen en later ook gebouwen. Priva is hierdoor een vaste toeleverancier van grote installatiebedrijven als Cofely, Imtech, en Unica.

Prins: “Glastuinbouw en gebouwen zijn momenteel elk goed voor ongeveer de helft van de omzet. Maar de verwachting is dat het aandeel gebouwen de komende jaren zal toenemen.”

Kleinschalig

De klassieke energievoorziening is gebaseerd op grote centrales die met behulp van fossiele brandstoffen stroom produceren. ‘‘Maar in de toekomst zal energie steeds meer decentraal en kleinschalig worden opgewekt”, vertelt Meiny Prins, de oudere zus van Reinder Prins. Zij vormt als algemeen directeur samen met haar broer de directie van Priva. In de bebouwde omgeving staat decentrale energievoorziening volgens Meiny Prins nog in de kinderschoenen. Maar in de glastuinbouw is het al jaren onderdeel van het primaire bedrijfsproces.

Veel telers in het Westland gebruiken warmtekrachtkoppelingen om CO 2 – planten groeien sneller bij een hogere concentratie CO 2 – en warmte te produceren. De warmtekrachtkoppeling, een reusachtige gasmotor, levert bovendien elektriciteit die de tuinder deels zelf gebruikt. Voor de verlichting van zijn kassen bijvoorbeeld. De elektriciteit die hij niet nodig heeft levert hij terug aan het net.

De systemen van Priva stellen telers in staat om hun elektriciteitsleveringen heel precies op de stroomprijs af te stemmen. Meiny Prins: “Bij een goede energieprijs kan hij er voor kiezen zijn lampen even uit te doen en alle stroom van de warmtekrachtkoppeling aan het net terug te leveren.” Zo’n moment is bijvoorbeeld het einde van de middag als alle kantoren nog open zijn en mensen thuis beginnen met koken.

Zouden huishoudens met bijvoorbeeld zonnecellen op het dak kunnen doen wat tuinders doen, dan zou dat een enorme energie- en kostenbesparing op kunnen leveren. Reinder Prins: “Je kunt daarmee de pieken op het stroomnet afvlakken en de totale capaciteit voor energieopwekking nauwkeurig afstemmen op de vraag.”

Maar de huidige regulering van de energiemarkt en fiscale regels beperken volgens Meiny Prins – onder meer commissaris bij de Triodos Bank en in 2009 ‘Zakenvrouw van het jaar’ – de mogelijkheden om particulieren grootschalig stroom te laten leveren aan het net.

“Aan de ene kant blokkeert de overheid teruglevering aan het net door al bij 5000 kilowattuur huishoudens te belasten alsof zij bedrijven zijn. Hierdoor is het grootschalig plaatsen van bijvoorbeeld zonnecellen moeilijk rendabel te maken. Aan de andere kant moeten de kosten voor infrastructuur bij duurzame installaties via het project zelf worden terugverdiend. Terwijl de infrastructuur voor fossiele energie met belastinggeld wordt betaald.”

Wat Reinder Prins betreft is het grootschalig terugleveren van elektriciteit door huishoudens, waarbij hele woonwijken met behulp van Priva-systemen als decentrale energieclusters aan het net worden gekoppeld, de eerste stap in het verder optimaliseren van het energieverbruik van gebouwen en woningen. De volgende stap is het opnemen van de mens in de regelstrategie van het klimaatbeheersingssysteem.

“Via meetsensoren in de kas kunnen planten nu al ‘praten’ met de klimaatregeling”, legt Reinder Prins uit. “Wij willen gaan kijken of dit concept kan worden doorontwikkeld richting gebouwen zodat we daar het binnenklimaat kunnen laten anticiperen op hoe mensen zich voelen.

Omzet: 64 miljoen euro

Werkgebied: Priva is in meer dan honderd landen vertegenwoordigd en heeft kantoren in België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Mexico, Canada en China.

Aantal medewerkers: 420 waarvan 300 in Nederland.

Bedrijfsgegevens

Reageer op dit artikel