nieuws

Openbaar Ministerie seponeert omkopingszaak Adriaan van Erk

bouwbreed Premium

Het Openbaar Ministerie heeft de omkopingszaak tegen de Adriaan van Erk Groep in Bergambacht geseponeerd. Ook ziet justitie geen reden vervolging in te stellen tegen oprichter Adriaan van Erk.

< Vervolg van pagina 1

Op grond van het onderzoek van de rijksrecherche stelt de officier van justitie dat er geen grond is voor de eerder gerezen verdenkingen. De rijksrecherche deed onderzoek bij de Adriaan Van Erk Groep naar de mogelijke omkoping van voormalig gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Ton Hooijmaijers. “Van enige betrokkenheid van de heer van Erk of zijn onderneming is niets gebleken”, meldt de Adriaan van Erk Groep in een schriftelijke verklaring. Een woordvoerder van het Landelijk Parket bevestigt dat. “Er wordt geen vervolging ingesteld en ook van een boete is geen sprake.”

De Adriaan van Erk Groep – waar onder meer een bouwbedrijf, een ontwikkeltak en een vastgoedpoot onder vallen – is een van de grootste grondbezitters in de Bloemendalerpolder, tussen Muiden en Weesp. In dat gebied daar worden ten minste 2870 woningen gebouwd.

Van Erk kreeg in 2001 een groot deel van het gebied in handen door samenwerking met de Amsterdamse vastgoedhandelaren Tom van Dam en John Wijsmuller. De grondspeculanten verkochten hun belang in 2007 aan Van Erk. Het bouwbedrijf ging daarop een financiële samenwerking met Bouwfonds aan.

Justitie heeft gekeken naar betalingen die Van Erk aan de ex-gedeputeerde deed. Volgens Van Erk en Hooijmaijers zijn dat vergoedingen voor advieswerk na zijn aftreden als gedeputeerde ruimtelijke ordening. Justitie vermoedt dat het gaat om een beloning voor Hooijmaijers’ bemoeienis met de Bloemendalerpolder. In verband met het onderzoek zijn in april 2010 invallen gedaan bij de vastgoedonderneming Adriaan van Erk. Bewijs voor omkoping werd echter niet gevonden.

Zowel de Adriaan van Erk Groep als zijn oprichter wil niet inhoudelijk op de zaak reageren.

Reageer op dit artikel