nieuws

‘Op de beurs spreek je elkaar op een andere manier’

bouwbreed

Anka van Voorthuijsen Veel bezoekers van de vorige InfraTech hebben hun agenda alvast minstens één dag tussen 15 en 18 januari 2013 geblokkeerd. Dan zijn ze weer te vinden in Ahoy.

Hij ging in 2011 voor het eerst naar InfraTech toe, vertelt Jan Bloemers, senior inkoopmanager bij Rijkswaterstaat, dienst Limburg. Hij is geen frequent bezoeker van vakbeurzen, alleen de Betonbeurs is voor hem vaste prik. Maar in 2013 reist hij zeker weer af naar Rotterdam. De beurs getuigde van een “grote professionaliteit”, vindt Bloemers. “De uitstraling van de stands, maar ook de rest. De beurs straalt kwaliteit uit.” Hij was vooral in gesprek, kijkt hij terug. “Normaal gesproken ontmoet ik aannemers bij zakelijke besprekingen: contracteringen, onderhandelingen over schadeclaims, bijbetalingen – alles met respect voor het contract natuurlijk. Op zo’n beurs spreek je elkaar op een ander manier. Het is gezellig, je hebt een bakje koffie erbij. Netwerken. Je hoort wat nieuwe dingetjes: wat een bedrijf nog meer doet, wat ze in portefeuille hebben, voor wie ze nog meer werken behalve voor ons.”

Bloemers vond het opvallend dat de hele sector InfraTech blijkbaar zeer serieus opvat: “Ik heb bijvoorbeeld veel directeuren getroffen bij de bedrijven waar wij relaties mee hebben. Dat vond ik prettig, dat je naast calculatoren en bedrijfsleiders, ook de top van het bedrijf treft op zo’n beurs.” Wat hij aantrekkelijke presentaties vindt? “Stands waar je nieuwe apparatuur en technieken kunt zien. Eén van de bedrijven waar we zaken mee doen had een bijzondere nieuwe grote kraan. Zij hadden een maquette daarvan bij zich en zijn duidelijk trots op die nieuwe apparatuur, dat vind ik erg leuk om te zien.”

Gidie van der Aa, opzichter bij Brabant Water, is al een paar keer naar InfraTech geweest. “Ik heb de coördinatie over de nutsvoorzieningen in de regio midden.” De beurs betekent per definitie een interessante dag, vindt hij. “We gaan altijd met een paar man. Je wilt toch op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in het leidinggebeuren. Qua materiaal, gereedschap en technieken.” Maar het gaat ook om netwerken, benadrukt van der Aa. “Het is goed om leveranciers te ontmoeten. Mensen van bedrijven als Georg Fischer, of Conval uit Boxtel. Je hebt elkaar altijd vooral aan de telefoon. Op zo’n beurs spreek je elkaar wat uitgebreider.” Het viel hem op dat er voor hemzelf ‘die echt in de kabels en leidingen zit’ de laatste editie wat minder van zijn gading te vinden was. “De nadruk in Rotterdam lag meer op zuivering, filters enzo. Dat is natuurlijk mooi voor mijn collega’s van het pompstation: die zijn daar de hele dag mee bezig.” De organisatie in Rotterdam is altijd prima, prijst Van der Aa “Goede plattegronden, heel overzichtelijk opgezet, goed eten en drinken.” Naast Infratech bezoekt hij ook regelmatig vakbeurzen in Gorinchem.

Trilblokken

Marco van den Berg, hoofd productie bij BAM Speciale technieken, onderdeel van BAM Civiel bv, is vaste bezoeker van InfraTech. Daarnaast bezoekt hij jaarlijks nog minstens twee andere beurzen, ook hij vindt in het aanbod in Gorinchem altijd wel iets van zijn gading, en daarnaast gaat hij naar de Bauma in München.

InfraTech heeft voor hem vooral een netwerkfunctie. “Even praten met leveranciers, onderaannemers, face to face meer horen over bijvoorbeeld nieuwe leveringsprogramma’s of innovaties.” In 2011 ging hij bijvoorbeeld gericht langs bij Dieseko, een leverancier van trilblokken. Van den Berg: “Zij zijn destijds samengegaan met een andere supplier, ICE. Dan hoor je tijdens zo’n gesprek wat meer over de achtergronden daarvan, en hun verdere plannen. Bij aanbestedingen is het toch belangrijk dat je goede kennis hebt van de markt en daar is InfraTech heel nuttig voor: om je kennis van de markt en materialen te verbreden en verdiepen.” Van den Berg: “Ik vind InfraTech goed opgezet. Zelf wordt ik altijd aangetrokken door stands met een eyecatcher, waar een stukje techniek te zien is. Bijvoorbeeld een schaalmodel van een constructie of een nieuwe machine.”

Reageer op dit artikel