nieuws

Miljoenenlening van EIB voor glasvezelbedrijf Reggefiber

bouwbreed Premium

Reggefiber, een samenwerkingsverband van investeerder Reggeborgh en telecombedrijf KPN, leent 125 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk naar nog eens vijftig Nederlandse gemeenten. De totale lening – inclusief bijdragen van commerciële banken – bedraagt 250 miljoen euro.

De lening voor langlopende kredieten zal worden gebruikt voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voor ultrasnelle verbindingen, waarmee up- en downloadsnelheden van 1 gigabyte per seconde kunnen worden bereikt. Het netwerk zal voor alle operators toegankelijk zijn. Naar verwachting is de aanleg in de vijftig gemeenten in 2015 afgerond.

Het stimuleren van investeringen in ultrasnelle internettoegang staat hoog op de agenda van de EIB. In 2011 investeerde de bank ruim 4 miljard euro in deze sector binnen de Europese Unie. In combinatie met de eerder verstrekte lening aan Reggefiber van 285 miljoen euro zullen meer dan 1 miljoen huishoudens toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk, meldt de investeringsbank. In 2010 verstrekte EIB een lening van 142,5 miljoen euro aan Reggefiber voor de uitrol van glasvezel naar 33 Nederlandse gemeenten. Het glasvezelbedrijf legt momenteel glasvezel aan naar ruim 300.000 woningen per jaar. “Reggefiber stelt de bijdrage van de EIB aan deze projectfinanciering voor een periode van 10 jaar zeer op prijs”, aldus financieel directeur Jan van Rooijen van Reggefiber.

Reageer op dit artikel