nieuws

Lege plekken aan muren 
gezocht voor certificaten

bouwbreed Premium

Welke aannemer heeft nog een leeg plekje aan zijn muur om nog meer certificaten op te hangen? Die vraag doemt op nu er weer een certificaat toegevoegd dreigt te worden aan de lange reeks die bedrijven de afgelopen jaren al over zich uitgestort hebben zien worden.

Het begon allemaal zo onschuldig. In de (petro)chemische industrie waren ze zo gewend om met strenge veiligheidsvoorschriften te werken, dat ze dit uiteraard ook van hun leveranciers en aannemers eisen. Het Veiligheidscertificaat Aannemers, kortweg VCA, met de nodige sterren was een feit.

Vervolgens moesten en zouden alle aannemers geloven aan de ISO 9000-serie, gevolgd door de 14000-serie om maar aan te geven hoe goed ze zijn voor het milieu. Vervolgens verzint een opdrachtgever, in dit geval ProRail, dat er apart nog iets moet komen voor CO 2 -uitstoot. Dat werd ladder genoemd maar wel met een certificaat erbij. Je moet immers kunnen bewijzen dat je goed bezig bent, nietwaar? Nu komt daar de social returnladder bij met inderdaad een certificaat. Deze lang niet volledige opsomming levert voldoende certificaten op om de kamer van directeuren ruim mee te behangen. Als Rath & Doodeheefver al niet failliet was gegaan in 1998, dan zou het in deze tijd zijn gebeurd.

Vestigingsvergunning

Het is dan ook geen wonder dat met name uit het midden- kleinbedrijf en nog specifieker branche-organisatie MKB Infra geluiden worden gehoord dat het anders moet. De opkomst van de social returnladder is daar een mooie gelegenheid voor.

Het probleem rond certificering is feitelijk terug te voeren op de afschaffing van de Vestigingswet en de Vestigingsvergunning. Dat was het bewijs dat je én over ondernemerschap beschikte én ook nog verstand had van bouwen. Annemarie Jorritsma die daarvoor verantwoordelijk was, vond dat certificering heel simpel de Vestigingsvergunning zou kunnen vervangen. Dat hebben ondernemers geweten.

De oplossing kan echter heel simpel zijn zoals MKB Infra-voorzitter Daan Stuit weet. Breng alle goede certificaatdoelen onder in één certificaat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven moeten dan zelf weten hoe ver ze op de verschillende onderdelen van MVO willen gaan, in feite zoals nu de CO 2 -ladder al werkt en de social returnladder moet gaan werken.

Als bedrijven dan ook nog verplicht worden een MVO-jaarverslag te maken en dat te laten auditen, dan weten klanten exact wat hun ambities op papier zijn, het certificaat, en wat ze in de praktijk daarvan waarmaken.

In zo’n certificaat kan ruimte zijn voor alles wat nu nog in verschillende certificaten zit, dus ook CO 2 en social return.

Voor opdrachtgevers wordt het leven ook aanzienlijk makkelijker. Die kunnen in hun bestekseisen laten weten wat ze uit het MVO-certificaat belangrijk vinden. In hun EMVI-criteria kunnen ze daar simpel waardes aan toekennen die verschillen per soort opdracht.

Een bijkomend voordeel is dat er overlevingskansen komen voor de behangproducenten.

Reageer op dit artikel