nieuws

Inspectie controleert gebruik van beschermingsmiddelen

bouwbreed

De Inspectie SZW controleert vanaf volgende week op bouwplaatsen in het hele land op het gebruik van beschermingsmiddelen. Boetes kunnen oplopen tot 1800 euro voor de werkgever en 225 euro voor zijn personeelsleden.

De voormalige Arbeidsinspectie gaat kijken of de werkgever bijvoorbeeld helmen, veiligheidsgordels of gehoorbescherming beschikbaar stelt en of werknemers deze vervolgens ook gebruiken. Werkgevers en werknemers die hun bescherming niet op orde hebben kunnen zonder waarschuwing een boete krijgen. Eerder deze maand concludeerde Arbouw dat het gebruik van beschermingsmiddelen nog flink kan worden verbeterd. Zo gebruikt ruim één op de drie bouwplaatsmedewerkers niet altijd ademhalingsbeschermingsmiddelen bij blootstelling aan stof of chemische middelen en gebruikt 20 procent van de werknemers geen gehoorbescherming. De beschermingsmiddelen zijn in 98 procent van de gevallen wel aanwezig.

Tijdens controles op bouwplaatsen vorig jaar kwam de Inspectie SZW zo’n tweehonderd keer een situatie tegen waarbij beschermingsmiddelen niet of onjuist werden gebruikt .

Reageer op dit artikel