nieuws

‘Glow in the dark’ als weggeleiding bespaart energie

bouwbreed Premium

Het slim gebruikmaken van energie uit passerende bronnen zoals auto’s is kennelijk een geliefd onderzoeksterrein. Zo komt ingenieursbureau Tauw anderhalve week na de energieopwekkende drempel in parkeergarages met de glow in the dark-weggeleiding.

Hoewel beide technieken natuurlijk van elkaar verschillen, is de basisgedachte dezelfde: op veel plaatsen kan permanente verlichting vervangen worden door alternatieven die een fractie van de oorspronkelijk benodigde energie vragen. In de drempel wordt door middel van piëzo-techniek energie van een passerende auto overgedragen aan een led-pijl van het bewegwijzeringssysteem. Die brandt dus alleen op het moment dat het nodig is.

Voor weggeleiding heeft Light Surface Control het Recycling Light ontwikkeld. Hierbij vangen paaltjes met foto-luminescent materiaal (glow in the dark) in bijvoorbeeld bochten het koplamplicht van auto’s op. Dit licht wordt door middel van een lens gebundeld opgevangen, waarna de paaltjes oplichten en langere tijd blijven nagloeien. De besparing kan volgens Tauw wel 60 procent zijn ten opzichte van standaardverlichting.

Reageer op dit artikel