nieuws

Geïntegreerde led-lampen brengen gevel tot leven

bouwbreed Premium

In haar aluminium sandwichplaten integreert Alucobond led-lampjes. Het levert een prijzige gevel op, maar nog altijd veel voordeliger dan een led-scherm.

Sandwichpaneel met interactieve verlichting

Overal duiken gevels met led-verlichting op. In de meeste gevallen worden de lampjes voor de gevel gemonteerd. Plaatsing direct achter de gevel komt ook voor, de lampjes laten dan hun licht schijnen via openingen. En dan zijn er nog de opdrachtgevers die een compleet led-scherm tegen de gevel te hangen.

Alucobond koos ervoor de led-lampen op te nemen in platen van twee dunne lagen aluminium met daartussen een kern van polyethyleen. Als de lampjes uitstaan biedt de gevel de vertrouwde strakke aanblik. Staan ze aan dan kan de gevel op allerlei manieren tot leven worden gebracht; met teksten, afbeeldingen en kleurpatronen.

Voor de lampjes is Alucobond in zee gegaan met Osram-dochter Traxon. Lijnen met individueel aan te sturen lampjes worden met kunststof ringen in de platen geklemd. Alles is goed ingepakt zodat er geen water bij komt. Volgens Benjamin Stubbe van Alucobond Media is de montage dusdanig dat de lampjes zijn te vervangen zonder dat de hele gevel hoeft te worden vernieuwd. “Want een gevel moet wel veertig jaar meegaan, maar dat kun je niet verwachten van een led-lampje. Daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel.”

De eerste toepassing is bij de entree van het nieuwe pand van een uitgeverij in Berlijn. Die was zo’n 1000 euro per vierkante meter kwijt. Niet misselijk, erkent Stubbe, maar nog altijd veel voordeliger dan een goed led-scherm, dat al gauw het tienvoudige kost. Zelfs een scherm van bedenkelijke Chinese makelij kost per vierkante meter zeker nog het dubbele.

In Berlijn is het systeem binnen toegepast, maar het is nadrukkelijk ontworpen voor buiten. Stubbe sluit niet uit dat er een keer wat vocht achter de gevel komt, maar dat wordt ook weer eenvoudig afgevoerd. De interactieve gevel kan met een mobiele telefoon worden aangestuurd en maakt gebruik van het gangbare DMX-protocol. Om geen onregelmatigheden bij de overgang tussen twee platen te krijgen, adviseert Stubbe een minimumafstand van 50 millimeter tussen de 20 millimeter grote led-lampjes. Alucobond Media en Suisse Technology Partners presenteren het systeem op vakbeurs BAU 2013 in januari in München.

Reageer op dit artikel