nieuws

Friesland kocht veel en dure grond

bouwbreed

De provincie Friesland heeft te hoge grondprijzen betaald bij grondtransacties voor drie grote infrastructurele projecten. Hierdoor zijn financiële risico’s genomen. Het verlies kan oplopen tot 6 miljoen euro. Er werden extra kosten gemaakt omdat men onder andere agrariërs te hoge schadeloosstellingen heeft uitbetaald. Dit blijkt uit onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer dat gisteren werd gepresenteerd […]

De provincie Friesland heeft te hoge grondprijzen betaald bij grondtransacties voor drie grote infrastructurele projecten. Hierdoor zijn financiële risico’s genomen. Het verlies kan oplopen tot 6 miljoen euro. Er werden extra kosten gemaakt omdat men onder andere agrariërs te hoge schadeloosstellingen heeft uitbetaald. Dit blijkt uit onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer dat gisteren werd gepresenteerd in Drachten. De te ruime aankoop van agrarische bedrijven is riskant, meent de rekenkamer. Het college van GS heeft Provinciale Staten bovendien onvoldoende geïnformeerd over de gelopen risico’s.

De grondverwerving vond plaats tussen 2007 en 2010 voor de Centrale As (vierbaansweg tussen Dokkum en Nijega), de Haak om Leeuwarden en de verbetering van de N381. Voor deze projecten kocht de provincie respectievelijk 81 procent en 94 procent meer grond aan dan noodzakelijk was.

Reageer op dit artikel