nieuws

‘Energielabel mag bouw niet overvallen’

bouwbreed Premium

Het verplichte energielabel voor nieuwbouw mag bouwbedrijven niet in problemen brengen, vindt minister Spies (binnenlandse zaken).

Over acht maanden verandert de woningbouwmarkt aanzienlijk. Bouwers en ontwikkelaars moeten vanaf 1 juli namelijk laten zien hoe energiezuinig ze gebouwd hebben. Geen enkele nieuwe woning mag dan nog worden verkocht zonder energielabel.

Die verandering kan bouwers behoorlijk in verlegenheid brengen. Wie nu niet bouwt zoals hij de klant beloofde, kan er in feite nog mee wegkomen. Met de nieuwe oplevertoets is er voor aannemers geen ontkomen meer aan. Aan de hand van fotomateriaal, documenten en een controle bij oplevering moeten ze aantonen welk label het bouwwerk daadwerkelijk waard is.

Claudia Bouwens, die de invoering van het energielabel voor nieuwbouw namens het Lenteakkoord (Bouwend Nederland, Neprom, NVB, Aedes en Binnenlandse Zaken) begeleidt, voorziet dat aannemers in de problemen komen als de minister niet ingrijpt. Ze rekent op juridische geschillen tussen kopers en ontwikkelaars. “Dat komt omdat er nog altijd een hoop onduidelijk is over de uiteindelijke regels. M ede door de val van het kabinet moet de Tweede Kamer nog een oordeel vellen over het wetsvoorstel van de minister. Maar hoe kun je nu iets bouwen, als je niet weet onder welke vo orwaarden dat is?”

Bouwens vreest vooral voor lopende woningbouwprojecten die rond 1 juli worden opgeleverd. Ze pleit voor een soort overgangsregeling. Aannemers en ontwikkelaars zouden minimaal drie maanden de tijd moeten krijgen om te wennen aan nieuwe regels. Ook moeten bouwbedrijven ervaring kunnen opdoen met het opleverprotocol, benadrukt ze.

Minister Spies laat via haar woordvoerder weten dat ze de zorgen van de markt begrijpt. “Het is een helder punt. Zeker gezien hun belang. We zullen samen met de betrokken partijen de mogelijkheden uitwerken om eventuele problemen te voorkomen. Of dat een overgangsregeling is moet nog blij ken. Misschien zijn er andere oplossingen.”

Het energielabel zou eigenlijk 1 januari 2013 worden ingevoerd. Spies stelde het label vorige maand met een half jaar uit. Een nieuw uitstel is volgens Bouwens niet nodig.

Reageer op dit artikel