nieuws

Elektrische pulsen scheiden composieten

bouwbreed Premium

Onderzoekers van het Duitse Institut für Hochleistungsimpuls- und Microwellentechnik proberen met elektrische impulsen materialen te scheiden die versterkt zijn met koolstofvezels. Het materiaal ligt in een bassin met water. Elektrische impulsen die telkens enkele microseconden duren slaan het materiaal als het ware uit elkaar. Na verloop van tijd worden op die manier de koolstofvezels gescheiden […]

Onderzoekers van het Duitse Institut für Hochleistungsimpuls- und Microwellentechnik proberen met elektrische impulsen materialen te scheiden die versterkt zijn met koolstofvezels. Het materiaal ligt in een bassin met water. Elektrische impulsen die telkens enkele microseconden duren slaan het materiaal als het ware uit elkaar. Na verloop van tijd worden op die manier de koolstofvezels gescheiden van de overige bestanddelen. De techniek wordt onder de noemer Franka-proces al langer gebruikt om beton te scheiden in wapeningsstaal, cement, zand en grind. Zware metalen in slakken van vuilverbranders worden er ook mee geïmmobiliseerd. De techniek is ook geschikt om gaten te maken in beton.

Reageer op dit artikel