nieuws

Bouw woningen beleggers kan naar 10.000 per jaar

bouwbreed Premium

Pensioenfondsen kunnen veel meer investeren in woningbouw. Een appel om de mogelijkheden te benutten is op zijn plaats, onderkent directeur Frank van Blokland van de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN.

De Haagse wethouder Marnix Norder vindt zelfs dat het Rijk de fondsen moet verplichten om, ten behoeve van de bouw van huurwoningen, een groter deel van hun geld in Nederlandse beleggingen te steken. Hoewel verplichten Van Blokland geen goed idee lijkt, vat hij de aandacht voor woningbouw die Norder wil van pensioenfondsen op als een steun in de rug.

“Een pensioenfonds wil rendement hebben”, verklaart hij tegelijk dat op de eerste plaats de knelpunten hiervoor weg moeten. Dat gaat de goede kant uit, stelt hij vast. Valse concurrentie door corporaties wordt teruggedrongen. “Geleidelijk aan, in hele kleine stapjes, wordt het beter.”

De IVBN’er denkt dat het aantal door beleggers gebouwde woningen hierdoor kan stijgen van de huidige vierduizend per jaar naar om te beginnen vijfduizend en op termijn mogelijk tienduizend. “Wij zouden”, spreekt hij namens zijn achterban, “als het even kan het huidige aantal van 135.000 huurwoningen willen verdubbelen in tien tot vijftien jaar tijd.”

Dit impliceert dat de terugtrekkende beweging uit deze markt van de afgelopen jaren bijna wordt goedgemaakt. Rond de eeuwwisseling hadden de beleggers samen circa 300.000 huurwoningen in hun portefeuilles.

Pensioenfondsen komen over de streep, overweegt hij, als de overheid een helder beleid uitzet en corporaties in het geliberaliseerde segment worden gedwongen tot “strikt marktconform gedrag”.

Een verplichting om te investeren in de woningbouw werkt volgens hem niet omdat eerst de ruimte om met huurwoningen geld te verdienen moet worden zeker gesteld. “Verleiden, dat helpt wel.”

Huurwoningen hebben toekomst, ziet hij, en zijn een interessant beleggingsalternatief voor de kantoren- en winkelmarkt, met hun perspectief van grote leegstand.

Reageer op dit artikel