nieuws

Volker Wessels denkt over centraal akkoord

bouwbreed

Volker Wessels overweegt om alsnog één sociaal plan voor alle reorganiserende dochters op te stellen.

Eind deze maand zal het bouwconcern in ieder geval de mogelijkheden verkennen in een overleg met vakbonden. “Ik ga ervan uit dat ze dan met een fatsoenlijk voorstel komen dat recht doet aan de inzet van hun mensen”, zegt regiobestuurder Janna Mud van FNV Bouw. “Het concern heeft flink vlees op de botten en een reorganisatie is al ernstig genoeg.”

Woordvoerder Gjalt Ramaijer van Volker Wesels benadrukt dat het initiatief voor het gesprek van de bonden komt. Volgens hem is het allerminst zeker dat er ook daadwerkelijk één sociaal plan komt. “Vakbonden willen graag weten of het mogelijk is om tot een centraal sociaal akkoord te komen”, laat Rameijer weten. “Hier is al eens eerder over gesproken, dat gesprek heeft toen niets opgeleverd. Het is bij ons gebruikelijk om noodzakelijke reorganisaties op decentraal niveau uit te voeren, zodat lokaal maatwerk geboden kan worden. Wij kunnen niet aangeven of en wat het gesprek met de bonden oplevert. In de tussentijd blijven we onze traditie van een decentrale aanpak voortzetten.”

Ontslagvergoedingen

Volker Wessels schrapt in totaal zo’n driehondend arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen bij een tiental verschillende dochterbedrijven. Vanwege de decentrale structuur van het concern, voeren deze zelf de onderhandelingen met bonden over ontslagvergoedingen en alle andere onderdelen van een sociaal plan.

Soepel gaan die gesprekken totdusver allerminst. Vakbonden vinden dat de ondernemingen de boventallig geworden werknemers veel te weinig biedt. Bij Volker Rail leidde dat ruim een week geleden al tot staking.

Gisterochtend legden 25 van de 35 medewerkers van bouwbedrijf Kondor Wessels voor onbepaalde tijd het werk neer. Bij Visser & Smit Hanab dreigt hetzelfde te gebeuren.

“We willen een fatsoenlijk sociaal plan, met een vergoeding van ten minste 0,95 maal de kantonrechtersformule”, legt Mud uit.

“De directie van Kondor Wessels wil niet verder gaan dan 0,6. Werknemers hebben vaak jarenlang hard gewerkt voor de winst van het bedrijf. Die scheep je dus niet af met een fooi.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels