nieuws

Toenadering vakbonden en top Volker

bouwbreed

Volker Wessels zal vakbonden volgende week een concreet aanbod doen voor één sociaal plan voor al zijn reorganiserende dochterbedrijven.

Die toezegging heeft onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw gekregen van het bouwconcern. “Over de inhoud van het aanbod weten we nog niets”, zegt de vakbondsbestuurder. “Maar zeker is dat ze met een voorstel komen. Daarmee is hun houding richting ons bijgesteld. Ze verwachten er nu uit te komen, terwijl ze eerder nog aangaven dat een resultaat allerminst zeker zou zijn.”

Bij de verschillende Volker Wessels-bedrijven verdwijnen in totaal zo’n 300 banen. Bonden eisen voor de betrokken werknemers een ontslagvergoeding van 0,95 maal de kantonrechtersformule.

Crombeen is ervan overtuigd dat “de draai” het gevolg is van de actiebereidheid onder werknemers van Volker Wessels. Afgelopen weken vonden bij dochters Volker Rail en Kondor Wessels stakingen plaats. Bij Visser & Smit Hanab en Veluwezoom Verkerk toonde het personeel zich bereid het werk neer te leggen.

“De directie van Volker Wessels heeft duidelijk gemaakt de acties vervelend te vinden”, aldus Crombeen. “Ze hebben ons gevraagd er mee te stoppen tot het gesprek van woensdag. Daar hebben we onder voorwaarden mee ingestemd.”

Een van die voorwaarden was dat Volker Wessels alle reorganisatieplannen voorlopig stopzet. Overigens zullen FNV Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen de wapenstilstand verbreken als het bod van de bouwer onvoldoende blijkt. “Dan staan de werknemers bij klaar om dubbel zo hard terug te komen met acties en stakingen.”

Constructief

Woordvoerder Gjalt Rameijer van Volker Wessels bevestigt dat in afwachting van het gesprek “bonden en wij een adempauze hebben genomen”. De zegsman wil niet zeggen of er toezeggingen zijn gedaan. “Er is geen garantie dat we er uitkomen, maar wij vertrouwen op een constructief gesprek”, aldus Rameijer.

Reageer op dit artikel