nieuws

Supercoalitie bouw broedt op spoedplan voor woningmarkt

bouwbreed

Vijf belangrijke spelers op de woningmarkt leggen de laatste hand aan een noodpakket voor de bouwsector. Ze willen het plan binnenkort aanbieden aan de politiek. > Pagina 2: Blok blijft uit, wel wild- groei aan gelegenheidscoalities

onderkop

Dat zeggen meerdere bronnen tegen Cobouw . Het akkoord richt zich uitsluitend op maatregelen die de ingestorte woningmarkt op de korte termijn uit het slop halen.

De NVB en Neprom (beide ontwikkelaars) namen het initiatief. Aedes (corporaties) en de NVM (makelaars) ondersteunen de actie. Gistermiddag sloot ook Bouwend Nederland zich bij het initiatief aan.

Het actieplan telt vier punten. Zo zou het kabinet meer geldschieters moeten toelaten op de Nederlandse hypothekenmarkt naar het voorbeeld van het Deense model.

De vijf partijen willen ook meer ruimte voor maatwerkhypotheken. Op die manier zou iemand met een goed toekomstperspectief, zoals een jonge academicus, een hogere hypotheek kunnen krijgen.

Gedacht wordt verder aan het verstrekken van premies voor verduurzaming van oude woningen en energiezuinige nieuwbouw. Het vijftal dringt aan op een btw-verlaging van de grondprijs van 21 naar 6 procent en zal tot slot pleiten voor een startersregeling.

Wanneer het plan het licht ziet, is nog onduidelijk. Er gaan geluiden dat het spoedpakket volgende week, rond Prinsjesdag, wordt verspreid onder politici.Ondertussen hopen de vijf organisaties dat meer partijen het initiatief zullen steunen, zoals de Vereniging Eigen Huis.

Bouwend Nederland benadrukt wel dat er een “realistisch” plan op tafel moet komen. “Er zijn natuurlijk grenzen. Wij zullen bijvoorbeeld niet kunnen meegaan in een plan waarin we veel overheidsgeld vragen. Dat is kansloos in deze tijd”, aldus een woordvoerder.

Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie Nederland, is niet gevraagd de actie te steunen, maar hij constateert dat de bouwsector te verdeeld is om één blok te vormen richting de overheid. “Als je het aan de sector overlaat, komt er niets van terecht.” De nog aan te stellen informateur heeft volgens hem de oplossing in handen.

“Hij zou een onafhankelijk persoon moeten aanwijzen die met alle spelers op de woningmarkt een tiental maatregelen verzint waar iedereen het over eens is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan oud-minister Hans Wijers”, zegt Van der Maas. “Vreemde ogen dwingen.”

Reageer op dit artikel