nieuws

‘Ontslagplan Volker Rail opschorten’

bouwbreed

Spooraannemer Volker Rail moet zijn reorganisatieplannen in de ijskast zetten en ze er pas weer uithalen als intern orde op zaken is gesteld.

Vakbond stelt spooraannemer ultimatum

Dat heeft FNV Bondgenoten gisteren per brief geëist van de directie van het bedrijf.

In het schrijven, dat in handen is van deze krant, stelt de bond ook een ultimatum. Als Volker Rail niet vóór donderdagmiddag ingaat op de eisen, zullen er acties volgen. Volgens Egon Groen, bestuurder van FNV Bondgenoten, gaat het om “werkonderbrekingen en stakingen van kortere of langere duur”.

Volker Rail kondigde eerder dit jaar aan 121 arbeidsplaatsen te willen schrappen vanwege de voortdurende slechte marktomstandigheden. Vakbonden twijfelen echter aan de nut en noodzaak van de ingreep. Zij wijzen er bovendien op dat de aannemer in 2010 al een ingrijpende reorganisatie doorvoerde.

Bonden werpen daarbij een onderzoek van adviesbureau AEF in de strijd. Daaruit zou blijken dat de organisatie binnen Volker Rail sinds de vorige ingreep niet op orde is. Werkprocessen verlopen niet doelmatig en er is onvoldoende grip op de uitgaven. Daarnaast zijn de verhoudingen met het personeel ernstig verstoord.

Groen: “AEF adviseert dan ook om daar eerst wat aan te doen zodat de algemene kosten omlaag kunnen. Daarna kan altijd nog worden bezien of er gesneden moet worden in het aantal arbeidsplaatsen. Maar Volker Rail heeft de adviezen merkwaardig genoeg naast zich neergelegd.”

Volker Rail laat weten de signalen van medewerkers “serieus” te nemen, maar kan nog niet inhoudelijk reageren op de eisen van de vakbond. “We hadden al een gesprek gepland met de ondernemingsraad over de situatie. Dit willen we graag eerst voeren”, zegt woordvoerder Gjalt Rameijer van Volker Rail. Het concern wil ook wachten op het volledige AEF-rapport. “Dat hebben we nog niet, maar willen we wel zorgvuldig bestuderen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels