nieuws

Ondergrond van gerecycled kunststof

bouwbreed

De ruiters op de Olympische Spelen in Londen hebben hun prestaties geleverd op een innovatief Nederlands/Brits funderingssysteem, Permavoid. Het systeem wordt gedeeltelijk geproduceerd bij kunststofrecyclingfabriek AKG in Vroomshoop en is onder andere breed toepasbaar onder sportvelden.

Ruiters Londen presteren op lichte fundering uit Nederland

Het Greenwich park in Londen, met zijn historische waarde en monumentale bomen, noopte de ontwikkelaars tot een alternatieve oplossing om het sterk glooiende terrein uit te kunnen vlakken. Traditioneel graven of uitvlakken was, vanwege de archeologische waarde van het park, uitgesloten. Drain Products BV/Permavoid Ltd. uit Amsterdam bood, samen met paardenbodemspecialist Andrews Bowen Ltd., de oplossing met de holle kunststof funderingsvervanger, bestaande uit een soort kratjes met hoogten van 8,5 en 15 centimeter.

De locaties van de hippische arena’s werden uitgevlakt en opgebouwd met Permavoid. Tijdens de testfase bleek al snel dat naast een lichtgewicht fundering ook een duurzaam watersysteem noodzakelijk was. Permavoid bood een gecombineerde oplossing. Onder de paardenbodem werd met behulp van folies, geotextielen en de kunststof funderingsvervanger het hemelwater opgevangen en afgevoerd. Het afgevoerde water kon, indien nodig, dienen voor irrigatie. “De ruiters waren uitermate tevreden over de conditie van de paardenbakken, omdat zowel de wedstrijdarena als de oefenarena’s overal dezelfde kwaliteit hadden”, vertelt Ron van Raam van Drain Products.

De 65.000 vierkante meter Permavoid die in Londen is gebruikt, ligt nu onder een rugbyveld, een voetbalveld en een tennisbaan. Permavoid is bijvoorbeeld ook toepasbaar op daken met daarop een sport- of speelveld en op locaties waar sprake is van een wisselende ondergrond, zoals parkeerterreinen.

Reageer op dit artikel