nieuws

Onderaannemer wijst alle schuld van de hand

bouwbreed

Als Staalbouw Nagelhout Gé Oomen niet had betaald, zou Oomen procederen tegen het ondeugdelijke meerwerk van de staalbouwer en zou de staalbouwer misschien failliet zijn gegaan, zegt voormalig directeur Jan Nagelhout.

Oomen werd door Staalbouw Nagelhout ingehuurd voor het afronden van het meerwerk in Sittard. “Hij deed het toezicht en zorgde ervoor dat het spik en span werd.” Nagelhout betaalde hiervoor – “onder dwang” aan de bv van Oomen 100.000 euro.

Ook toen er later een luifel ondeugdelijk bleek, werd Oomen ingeschakeld. De luifel moest worden gedemonteerd en een nieuwe worden geplaatst. De CAR-verzekering (Constructie All Risk) betaalde het bedrag. Ook voor dit meerwerk deed Oomen het toezicht. “Logisch”, kijkt Nagelhout terug. Anders had hij helemaal daarvoor uit Friesland moeten komen naar Limburg, een afstand van 280 kilometer. Zonder files drie uur rijden.

Tegen Ballast Nedam verklaarde Nagelhout vorig jaar dat Oomen dit meerwerk goedkeurde onder voorwaarde dat hij met zijn bv een factuur van 30.000 euro aan Staalbouw Nagelhout mag sturen. Nagelhout ging – wederom onder dwang, zegt hij – akkoord en betaalde in totaal 126.500 euro. Ondanks de dwang was dit niet veel geld, vindt Nagelhout nog steeds. “In verhouding was dat geen groot bedrag.”

Eigen bv

Nagelhout wist dat Oomen op dat moment een bv had en daardoor minstens drie opdrachtgevers nodig had. Nagelhout was zich ervan bewust dat de opdrachten van Staalbouw Nagelhout voor Oomen goed van pas kwamen.

Nagelhout vond het niet vreemd dat hij de projectdirecteur van zijn opdrachtgever, de bouwcombinatie Medical Park Sittard, betaalde. “Ik betaalde de opdrachtgever niet, maar een bv ernaast”, verweert hij zich. Dus niets aan de hand.

De suggestie dat hij zijn opdrachtgever zou hebben benadeeld, wijst hij ten stelligste van de hand. “Ik zou wel gek zijn! Ik werk al jaren in de bouw en heb nooit een opdrachtgever besodemieterd.” Een situatie waarin de projectdirecteur (Oomen in dit geval) een aparte bv heeft, was voor hem tot dat moment nieuw. Als Oomen nog bij Ballast Nedam had gewerkt, had dat de situatie veranderd; dan had hij hem niet betaald, zegt Nagelhout nu. Nagelhout werkte in twintig andere projecten met Oomen. De inmiddels overleden projectdirecteur had sinds eind 2007 een eigen bv. Medical Park Sittard was het eerste project van Oomen met zijn eigen bv.

Veel geld

Het ophogen van prijzen heeft Oomen bij de Staalbouw Nagelhout nooit gedaan, bezweert Nagelhout. Altijd zaten er andere mensen van de bouwcombinatie bij als de prijzen werden neergelegd. Nagelhout kende Oomen goed. Hij had hem hoog zitten. “Hij heeft heel veel geld verdiend voor Ballast Nedam.” Dat zijn fraudeverhaal nu op straat ligt, vindt Nagelhout “verschrikkelijk”. Toen de fraude vorig jaar uitkwam had Oomen nog gebeld met Nagelhout. ‘Ik heb iets stoms gedaan’, zei hij.” Natuurlijk had Oomen “best wel dingen gedaan”, zegt Nagelhout, doelend op de fraude. Dat de oud-Ballast Nedammer over de schreef ging, had Nagelhout zelf ook “deels” in de gaten.

Over het hoerenbezoek van Oomen wil de voormalig staalbouwdirecteur, die zijn bedrijf in september 2007 overdeed aan zijn twee zonen en een nieuwe directeur van buiten het bedrijf, niet praten. Nagelhout merkte in ieder geval dat Oomen veel met onderaannemers uit eten ging. Ook Nagelhout ging regelmatig met hem naar restaurants. “Hij was gek op eten.” Dat de staalbouwdirecteur die uitjes betaalde, vindt hij niet zo gek. “Als u bij mij langskomt, gaan we ook eten.”

Reageer op dit artikel