nieuws

Noord-Holland wil geen 
windmolens op land meer

bouwbreed

Noord-Holland wil geen nieuwe windmolenparken op land meer. Gedeputeerde Staten stellen dit voor. Alleen het Windplan Wieringermeer mag doorgaan.

Met dit besluit geeft GS invulling aan het coalitieakkoord van april vorig jaar. Daarin was al uitgesproken dat nieuwe windmolens op het land niet meer konden. Sinds juli dit jaar worden al geen vergunningen meer gegeven.

Aan Windplan Wieringermeer kan de provincie echter niets doen, aangezien die onder Rijkscoördinatieregeling valt. Bovendien voldoet de provincie daarmee ook aan de afspraak over het opwekken van 430 Megawatt duurzame energie.

Reden voor het besluit is dat de provincie vindt dat er al voldoende windmolens staan. Met name de moderne molens met een ashoogte tot 120 meter en een rotordiameter tot 90 meter, zijn een doorn in het oog. Daarom zet de provincie in op andere vormen van duurzame energie zoals wind op zee, biovergassing en zonne-energie. Oude windmolens mogen nog wel vervangen worden. De nieuwe molens moeten dan wel hetzelfde vermogen hebben.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels