nieuws

Naar de Pipiwall in plaats van helemaal naar beneden

bouwbreed

Een urinoir binnen handbereik biedt uitkomst voor mannen die op een hoge steiger werken.

Het probleem zal iemand die vaak op een redelijk hoge steiger werkt niet onbekend voorkomen: je moet nodig plassen, maar het is een lange weg naar een wc of urinoir. Het benodigde heen en weer lopen en klimmen verhoogt het risico op struikelen en vallen, veroorzaakt veel tijdverlies en verhoogt de kans op diefstal van onbeheerd achtergebleven gereedschappen. “De nood kan zelfs zo hoog zijn, dat iemand geen tijd meer heeft om helemaal naar beneden te gaan en er dan voor kiest om ergens in een hoekje op de werkvloer te urineren”, schrijven John en Chris van der Putten in octrooi NL1038484, “en dat is niet bevorderlijk voor de hygiëne. Bovendien brengt het ernstige schade toe aan het imago van werkers in de bouwsector.”

John, timmerman van beroep en nu zzp’er, bedacht een oplossing voor dit probleem toen hij nog in loondienst was. Het prototype van zijn ‘Pipiwall’ bestaat uit een vlakke plaat van kunststof of aluminium waarin een urinoir is gemonteerd. Aan de linker- en rechterzijde zijn scharnierende en vergrendelbare zijwandjes gemaak. In open positie fungeren deze deurtjes als schaamschot en windvanger, in gesloten positie bedekken ze de achterwand en de opening van het urinoir. Het geheel wordt aan de rand van de steiger vastgezet aan twee buizen, waarbij de bolling van het urinoir buiten de steiger komt te hangen. De gebruiker staat gewoon op de steiger, binnen de leuningen.

Pakketje

In gesloten toestand is het pakketje platen ongeveer 2,5 centimeter dik, zodat het geen obstakel vormt. Via een flexibele verbinding komt de urine vanuit het urinoir in een uit insteekpijpen opgebouwde standpijp, die op de begane grond uitmondt in een opvangbak voorzien van een hijsoog en een ontluchting.

Van der Putten: “Het prototype is met groot succes getest op steigers rond een gebouw van meer dan tien verdiepingen. Al na een week vroegen ze nog zes exemplaren, zo goed beviel het. Uit die test is gebleken dat er behoefte is aan een voorziening tegen nadruppelen. We hebben nu een uitvalklepje toegevoegd dat naar voren komt als je de deurtjes opent. Als je de deurtjes sluit, duwen ze het klepje weer naar binnen, zodat je het niet met je handen hoeft aan te raken.” De Van der Puttens hebben met diverse bedrijven gesproken over het in omloop brengen van hun vinding. Binnenkort praten ze verder met Dixi, dat zeer geïnteresseerd is. Hoe dat gaat aflopen en op welke termijn de Pipiwall op de markt komt, is nog onduidelijk.

Reageer op dit artikel