nieuws

Minste pijn bij gespecialiseerde aannemerij

bouwbreed

Afgaand op de ontwikkeling van het aantal faillissementen de afgelopen jaren, voelt de gespecialiseerde aannemer de minste pijn door de crisis.

Het aantal faillissementen van gespecialiseerde aannemers lag in de eerste acht maanden van dit jaar met 657 faillissementen 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De burgerlijke & utiliteitsbouwers en de gww-sector noteerden beide ruim 40 procent meer faillissementen vergeleken met vorig jaar.

Van de gespecialiseerde aannemers vielen onder timmerbedrijven en loodgieters de meeste slachtoffers: 129 respectievelijk 94.

Onder schilders is na een scherpe daling van het aantal bedrijven dat vorig jaar kopje onder ging, het aantal faillissementen dit jaar weer fors gestegen. Dit jaar gingen tot en met augustus 71 schildersbedrijven failliet; vorig jaar waren dat er nog 35.

Elektrotechnische bouwinstallatiebedrijven gingen dit jaar vergeleken met vorig jaar, net als de schilders, vaker ten onder: 65 in 2012, 38 in 2011.

Het aantal faillissementen van bedrijven die elektriciteits- en telecomkabels leggen klom in een jaar van vijf naar vijftien.

Conjunctuur

Niet bij alle aannemers steeg het aantal faillissementen. Onder stukadoorsbedrijven (van 31 naar 22) en vloer- en wandafwerkers (43 naar 42) daalde het aantal faillissementen vergeleken met vorig jaar.

Ook sloopbedrijven lijken minder last te hebben van de economische conjunctuur. Het aantal faillissementen staat dit jaar op 11. De afgelopen jaren werden vergelijkbare aantallen (12 en 10) genoteerd.

Weinig faillissementen zijn er ook bij bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het leggen van rioleringen, buizen en pijpleidingen en de aanleg van bronbemaling: drie. Dat is evenveel als in dezelfde periode van 2010 en 2011 bij elkaar.

In de natte bouw kwam drie keer een faillissement voor. Een meer dan in dezelfde periode in 2010 en 2011.

Reageer op dit artikel