nieuws

‘Frauduleuze projectleider liet zich inhuren door onderaannemer’

bouwbreed

Staalbouw Nagelhout wordt volgens Nagelhout ten onrechte beschuldigd van deelname aan de fraude van Gé Oomen. Dat Nagelhout Oomen 126.500 euro betaalde, kan hij uitleggen, zegt hij.

Nagelhout legde op 12 mei vorig jaar ten laste van Oomen een verklaring af aan Ballast Nedam. “De facturen die wij van Gé Oomen ontvingen waren vals, want er werd door Oomen geen advies aan ons gegeven. De valse facturen zijn door ons bedrijf ontvangen en betaald.” In totaal betaalde Nagelbouw 126.500 euro aan de bv van Oomen. Deze verklaring klopt, zegt Nagelhout nu. Maar anders dan de verklaring suggereert, heeft Oomen voor dat geld “wel degelijk diensten geleverd” aan het staalbouwbedrijf.

Dat ging volgens Nagelhout zo. Nagelhout kocht in 2007 zijn bedrijf op uit een faillissement, nadat hij het een paar jaar ervoor verkocht had. De eigenaar had er intussen een “puinhoop” van gemaakt. Bij de terugkoop kocht hij ook de post openstaande debiteuren op van ING Bank. In deze post zat een post van 300.000 euro voor meerwerk voor het Medical Park in Sittard, een project van Gé Oomen. Dat meerwerk was nog niet afgerond. Oomen ging akkoord met de volledige betaling van dit meerwerk, en zou het laten betalen door de bouwcombinatie op voorwaarde dat Oomen zelf voor 100.000 euro aan facturen aan Staalbouw Nagelhout kon sturen. “Dat ging onder dwang. Anders had ik het nooit betaald natuurlijk”, zegt Nagelhout. Oomen dreigde volgens hem met verschillende claims op het werk van de staalbouwer voor het Medical Park Sittard.

Reageer op dit artikel