nieuws

Drie keer pogingen tot sloop klooster

bouwbreed Premium

Drie keer pogingen tot sloop klooster

De gemeente Roerdalen wil voor de derde keer op rij een sloopvergunning afgeven voor het monumentale klooster Sankt Ludwig op het terrein van de vroegere Maharishi in Vlodrop.

Volgens de gemeente is het klooster niet meer te redden en kan het daarom maar beter tegen de vlakte. Herstel, zoals eerder opgelegd door de Raad van State, zou tot 100 miljoen euro gaan kosten. Ook is er geen nieuwe bestemming voor te vinden.

De staat van het gebouw is behalve de dragende buitenwanden zeer zorgelijk, met name op de eerste twee verdiepingen zijn nieuwe dragende constructies voor de vloeren nodig. Het jaarlijkse onderhoud zou dan nog eens 600.000 euro kosten. De gemeente wil van het hoofdpijndossier af, dat al sinds 1996 speelt. De Raad van State verwees tot twee keer toe een eerdere sloopvergunning naar de prullenbak vanwege de status van rijksmonument.

Reageer op dit artikel