nieuws

Draadspindel houdt gevel heel

bouwbreed

Draadspindel houdt gevel heel

De gemeente Groningen wil met een aangepaste draadspindel voorkomen dat kraanwagens spandraden voor de openbare verlichting uit de gevels trekken waaraan ze zijn gemonteerd.

Groningen heeft ruim 250 spandraadarmaturen; lampen die aan een kabel boven het midden van een straat hangen. “Vooral kraanmachinisten hebben er een handje van om met de giek van hun machine tegen zo’n spandraad te rijden”, zegt Harry van der Wal van Stadsbeheer Groningen. Daarbij ontstaan volgens hem zulke grote krachten dat het anker waarmee de spandraad in de gevel zit metselwerk meetrekt. Groningen vond de oplossing door de spindel die de spandraad aan de gevel koppelt een halve centimeter af te draaien.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel