nieuws

Brandweer wil meer stuwventilatoren

bouwbreed

Het aantal stuwventilatoren bepaalt hoe veilig parkeergarages zijn tijdens een brand. De brandweer wil dat er om de 20 meter een stuwventilator wordt gemonteerd. Het vermindert de kans dat mensen door de rook de weg naar buiten niet meer vinden.

De brandweer loopt met deze aanvullende eis vooruit op de nieuwe norm NEN 6098 voor ‘Rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages’. De praktijk leert dat in parkeergarages steeds minder stuwventilatoren worden geïnstalleerd. TNO stelde proefondervindelijk vast dat het reduceren van het aantal stuwdrukventilatoren bij brand tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vluchtwegen blijven moeilijker vrij van rook wanneer een stuwdrukventilator een afstand van meer dan 20 meter moet overbruggen, Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een uitvalt. De brandweer wil om die reden dat stuwventilatoren niet meer dan 20 meter uit elkaar zitten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels