nieuws

Robots maken handwerk bij lassen stalen liggers overbodig

bouwbreed Premium

De balkenlasmachine maakt een einde aan het handwerk bij de productie van stalen liggers. Het Oosterhoutse bedrijf Produlas is vrijwel klaar met het vervaardigen van de eerste machine. “Na de zomer gaan we deze presenteren”, zegt medewerker Tommy Hofkens. “Er is inmiddels een potentiële klant.” Naar alle waarschijnlijkheid is de eerste balkenlasmachine eind dit jaar operationeel.

Met de balkenlasmachine kunnen bijvoorbeeld liggers met een I- of een H-profiel worden gelast zonder menselijke tussenkomst. De balkenlasmachine borduurt voort op automatische productiestappen als het zagen en boren van staalplaat. Handwerk is echter nog nodig voor bijvoorbeeld het lassen van schets-, kop- en voetplaten.

Het handwerk is straks overbodig. Op basis van software voor magazijnbeheer worden de componenten van een stalen balk automatisch naar de balkenlasmachine gevoerd. Als de balk gereed is, zorgt het systeem ook voor de afvoer naar de juiste plaats in het magazijn.

De balkenlasmachine is voorzien van twee robots. Deze worden onder andere gebruikt voor het in de juiste positie brengen van de componenten. Zo kan de ene robot een component in de juiste positie houden, terwijl de andere het vast last.

De robots worden aangestuurd met behulp van 3D CAD-tekeningen. Dit minimaliseert de kans op fouten. Aannemers kunnen erop rekenen dat de balken volgens de specificaties zijn gemaakt.

De ontwikkeling van de machine heeft ruim twee jaar geduurd. Het schrijven van de besturingssoftware heeft de meeste tijd gekost. Uitgangspunt hierbij was bestaande programmatuur voor CAD/CAM. De besturing van de balkenlasmachine en de logistiek eromheen vroegen echter om specifieke oplossingen.

Reageer op dit artikel