nieuws

Panelen voor stootbestendig akoestisch plafond

bouwbreed Premium

Gesprekken met schoolbesturen maakten leverancier Saint-Gobain Ecophon duidelijk dat er een stootbestendiger en beter geluidsabsorberend plafondsysteem moest worden ontwikkeld.

Het vernieuwde akoestische plafond heeft een sandwich opbouw met een kern van glaswol, een verstevigde glasvlieslaag en een afwerking met een akoestische coating die door haar nano-poreuze structuur het geluid absorbeert. Daarnaast is een laagfrequente absorber toegepast om de verstaanbaarheid voor leraar en leerlingen te optimaliseren.

Voor klaslokalen is goede akoestiek van groot belang. Daarnaast bleek uit gesprekken met deskundigen ook de stootbestendigheid een belangrijk punt. Geodriehoeken, pennen en tassen willen nog wel eens door de lucht vliegen en de wanden of plafonds raken. “Uit onderzoek onder schoolbesturen bleek dat op dit laatste onderdeel nog winst viel te boeken”, zegt conceptontwikkelaar ‘education’ Guus Klamerek namens Ecophon. Daarom is een sandwichpaneel, genaamd Ecophon Master Rigid, ontwikkeld dat 10 keer beter de inslagen van schoolmaterialen kan weerstaan dan de huidige generatie plafondsystemen.

Verbetering van de akoestiek in de lage frequenties was een andere uitdaging. Op de plafondpanelen wordt in een U-vorm een ingesealde deken van glaswol gelegd die ongeveer 45 procent van het klaslokaal moet bedekken. Deze glaswoldeken ligt los op het stalen grid dat speciaal afgestemd is op de opbouw van de panelen. “Daarom blijven de panelen netjes op hun plaats op het moment dat er een voorwerp tegenaan komt. Desalniettemin zijn ze eenvoudig van onderaf te demonteren”, zegt Klamerek. De gewenste verlaging van de nagalmtijd en absorptie van de lage geluidsfrequenties zijn uitgebreid getest.

De toegepaste glaswol is milieuvriendelijk: hij bestaat voor 80 procent uit gerecycled huishoudglas en wordt gebonden door een plantaardig middel. Voorheen gebeurde dit met een petroleumhoudend product. Deze aspecten zijn bij het nieuwe plafondsysteem uitgebreid getest.

De Master Rigid-panelen besparen meer ruimte dan hun voorgangers die 14 centimeter dik waren. De nieuwe generatie heeft een paneeldikte van slechts 2 centimeter met een glaswoldeken van 5 centimeter.

Volgens Klamerek tonen scholen al interesse in het product. “Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen krijgt akoestiek steeds meer aandacht.”

Reageer op dit artikel