nieuws

‘Handel in hout kwestie van vertrouwen’

bouwbreed

Hongerig naar houtbalken roert China zich op de houtmarkt. Gek dat Europa slechts toekijkt hoe de grootmacht uit het Verre Oosten massaal grondstoffen opslokt, vindt handelaar Valentijn Oude Hengel.

< Vervolg van pagina 1

H out. Valentijn Oude Hengel geniet van het vakmanschap. Zijn klanten variëren van fijngevoelige orgelbouwers en robuuste scheepmakers tot aannemers die vragen om kwaliteit. “Altijd als ik hout zie denk ik: wat kan ik er mee. Je kijkt naar de trends en koopt een container vol met de magnoliasoort yellow popular om iets te proberen. De klant raakt enthousiast over de goede bewerkingseigenschappen van het hout en voor je het weet koop je vijf containers.”

Oude Hengel is opgegroeid als molenaarszoon in Ootmarsum. Op zijn visitekaartje en de brochures van het bedrijf heeft de negentiende-eeuwse stellingmolen in het Twentse stadje een ereplaats. Het vertrek vanuit Ootmarsum naar het net over de grens gelegen Gildehaus ging niet van harte. Twijfelachtige dorpspolitiek en pesterijen – zo ziet Oude Hengel dat – dwongen de nostalgische zagerij op te krassen.

Met het vertrek naar Gildehaus in 2009 kreeg de houthandel met eigen zagerij volop de ruimte. Op een terrein van 22.000 vierkante meter staat een grote geconditioneerde hal plus een drogerij en een moderne zagerij, waar tot 1300 centimeter lang gezaagd kan worden. De meeste Europese houtsoorten zijn ruim in voorraad. Amerikaans en Afrikaans materiaal kan eveneens snel geleverd worden.

Bedrijven van het type Oude Hengel – houthandel in combinatie met een zagerij – zijn schaars. De 4 miljoen euro omzet levert zeven mensen werk en de leiding is in handen van Douwe en Valentijn Oude Hengel. De afzet gaat voor 70 procent naar handelaren. De rest komt van de timmerindustrie, aannemerij en meubelindustrie.

Oude Hengel levert momenteel het hout voor twee grote schuren in Noord-Brabant. In Giethoorn krijgen honderd vakantiewoningen massief eiken gebinten. Zo’n 85 kuub eikenhout ging naar een kapitale boerderij in Groningen. Niemand anders in Nederland kon veertig stuks 14 meter lange balken van 40 bij 40 centimeter leveren. Gildehaus is ook de plek waar voor een orgel in een Oostenrijks klooster 15 kuub Frans noten wordt gezaagd en teruggedroogd.

Een nieuwe markt betreft de natte aannemerij. Kastanjepalen kunnen volgens Oude Hengel goed gebruikt worden als alternatief voor tropisch hardhout. Te benutten als damwanden en bruggen. Het bedrijf leverde al 25.000 kastanjepalen voor beschoeiingen. “We doen ook veel aan gevelbekleding. Goed gedroogd, brandvertragend behandeld en rondom in kleur gespoten. Vroeger wilde de klant een plank en spoot zelf. Nu zegt hij: regel het maar. Zo leveren we steeds meer toegevoegde waarde. Je ziet dat bij de bouwbedrijven en handelaren de kennis van hout verarmt. Dat brengt ons steeds meer in de rol van adviseur.”

Het bedrijf maakt gebruik van een kleine twintig kernleveranciers. Een stuk of drie leveren het leeuwendeel. “Wat ik wil zijn langjarige contacten. Houthandel is een kwestie van vertrouwen. De kwaliteit moet goed zijn en de prijs redelijk. Dan kom je verder. Ik kreeg via de mail een aanvraag voor een 1000 kuub douglas. Via mijn contacten in Duitsland kreeg ik dat volume voor elkaar. Een man een man, een woord een woord.”

Van het hout is 60 procent afkomstig uit Duitsland. Een vijfde heeft als stamland Frankrijk. Andere herkomstlanden zijn de Verenigde Staten, Servië en België.

De onderneming van Oude Hengel slaat zich goed door de crisis. De omzet stijgt licht. Extra aandacht gaat uit naar de snelheid van de betalingen en de kredietwaardigheid van de klanten. “Vertrouwen op de blauwe ogen doen we niet. En je moet oppassen om niet op één paard te wedden. De meubelmarkt is gehalveerd, van de houten vloeren is nog maar 20 procent over. In het teakhout voor schepen doen we niets meer. Door het embargo tegen Birma is die markt weg. Aan de andere kant neemt de verkoop van de constructies die wij maken explosief toe. We hebben daarmee op beurzen gestaan en de mond-tot-mondreclame doet de rest.”

Oude Hengel trekt de wenkbrauwen op over de komst van de Chinezen. Hij begrijpt niet waarom Europa zijn rondhout zo gemakkelijk laat wegkapen. “Het rondhout komt straks als gereed product weer terug naar Europa. Dat daardoor de zagerijen kapot gaan is blijkbaar niet relevant. Het massaal opkopen van grondstoffen door China is voor diverse Europese industrieën een bedreiging.”

Reageer op dit artikel