nieuws

FNV Bouw opent meldpunt voor ‘foute’ faillissementen

bouwbreed

FNV Bouw opent een meldpunt voor verdachte faillissementen in de bouwsector. De gegevens die de vakbond hiermee binnen krijgt worden verwerkt in een zwartboek. Daarmee wil de bouwbond naar politiek Den Haag.

Steeds vaker worden bij een faillissement de grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving overschreden, stelt een woordvoerder van FNV Bouw. “Ik wil niet zeggen dat het in de bouw vaker voorkomt, want het speelt overal. Maar als er één sector is waar faillissementen momenteel aan de orde van de dag zijn, dan is het de bouw. Dus zal ook het aantal overtredingen toenemen, vermoeden wij. Met behulp van de meldingen willen we in kaart brengen om hoeveel gevallen het gaat.” Bij verschillende faillissementen zijn inmiddels door de werknemers zelf al de nodige vraagtekens gezet, stelt de bond. “Het gaat niet per se om de noodzaak van een faillissement, maar wel om de aanloop ernaartoe en de wijze waarop een faillissement wordt aangekondigd en afgehandeld.”

Volgens de vakbond komt het nog regelmatig voor dat werkgevers hun personeel op vakantie laten gaan en diezelfde dag nog het faillissement van het eigen bedrijf aanvragen. “Dan hoeven ze het faillissement niet uit te leggen.” Onlangs trok de vakbond aan de bel over het bankroet van Meubelfabriek Schalkwijk en onderhoudsbedrijf Ripperda, beide uit Haarlem. “Daar hadden veel personeelsleden nog overuren staan. Na het faillissement was dat ineens weg.” De curator heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Ook gesjoemel met BV’s voorafgaand aan een faillissement komt regelmatig voor. “En werknemers worden ingedeeld in een groep deugnieten en een groep die zogenaamd wel wil deugen.” De eerste groep mag bij het bedrijf blijven werken, de tweede wordt verzocht het bedrijf vrijwillig te verlaten. “Werkgevers gebruiken in dat laatste geval steeds vaker een vaststellingsovereenkomst.”

Het meldpunt is in eerste instantie een maand open. “Daarna maken we de balans op.” FNV Bouw hoopt over anderhalve maand met de eerste resultaten te komen.

Reageer op dit artikel