nieuws

Feyenoord heeft geen nieuw 
stadion nodig

bouwbreed

Voetbalclub Feyenoord heeft helemaal geen nieuw stadion nodig, met enkele technische ingrepen is de huidige Kuip prima klaar te maken voor de toekomst. Dat stelt de initiatiefgroep ReddeKuip.nl.

De groep, met onder meer architecten/bouwkundigen Joris Molenaar, Arie Krijgsman Mick Eekhout en Adriaan Geuze, stelt voor om de in 1994 toegevoegde kap op te vijzelen en op tijdelijke steunpunten te plaatsen. Vervolgens wordt van buitenaf een scharnierconstructie aangebracht, waarna een nieuwe, derde ring bovenop de tweede ring wordt geplaatst. Na verwijderen van de tijdelijke én de bestaande steunpunten kan het dak er bovenop worden afgesteund. “Je hebt geen ondersteunende kolommen nodig aan de binnenzijde omdat de hele kap als een soort wiel verstijft”, verduidelijkt Joris Molenaar, die spreekt van een plan “dat alle goede onderdelen van het bestaande stadion gebruikt”. De capaciteit van het stadion gaat met de nieuwe ring van 51.000 naar 66.000 stoelen. Doordat het mogelijk is aan de nieuwe ring speciale sky-loges te hangen stijgt het aantal business-units van 40 naar tenminste 120. Ook de omgeving pakt de initiatiefgroep mee. Landschapsarchitect Adriaan Geuze bedacht een plan om sportcomplex Varkenoord te verbinden met de Stadiondriehoek.

Behalve dat met het plan ‘De Kuip 3.0’ een (gemeentelijk) monument behouden blijft, is het volgens de initiatiefgroep ‘vele malen goedkoper’ dan nieuwbouwplannen waaraan de stadiondirectie werkt. Kosten daarvan zijn becijferd op zo’n 300 miljoen euro. De bouwtijd in het stadion is beperkt tot minder dan een half jaar, omdat de nieuwe ring grotendeels kan worden geprefabriceerd. De bouwkundige staat van het uit 1937 stammende stadion is volgens de initiatiefgroep voldoende.

Feyenoord heeft zelf twee bouwconsortia – rond BAM en Volker Wessels – gevraagd om plannen voor nieuwbouw op Varkenoord of op de huidige plek. Volgens Jan van Merwijk (directeur Stadion Feijenoord) wordt de winnaar van de ideeëncompetitie binnen drie weken bekendgemaakt. “Wij stellen het op prijs dat mensen meedenken, maar we hebben eerder geconcludeerd dat een verbouwing de bestaande problemen niet oplost: we krijgen er geen extra ruimte en een volledig dakmee.”

Reageer op dit artikel