nieuws

Bouwkosten lager dan in buurlanden

bouwbreed Premium

In Nederland zijn de bouwkosten voor gebouwen lager dan in de buurlanden. Dat blijkt uit onderzoek van EC Harris, de Engelse dochter van ingenieursbureau Arcadis.

Nederland op prijsniveau Italië en Rusland

Op de internationale ranglijst van EC Harris staat Nederland pas op de negentiende plaats, ruim achter Duitsland en België die respectievelijk de tiende en veertiende plaats innemen. Groot-Brittannië is nummer 15.

Wat betreft het prijsniveau bevindt Nederland zich in het gezelschap van landen als Italië (18) en Rusland (20).

Opvallend is dat de kosten in Duitsland, waar de bouw dit jaar stevig aantrekt, een stuk hoger liggen dan in Nederland. De verschillen lopen volgens EC Harris op tot een vijfde van de prijs. Ook België is aan de dure kant met uitschieters die 12 procent meer kosten dan in Nederland.

Kostenkampioen is sinds jaar en dag Zwitserland. De prijzen liggen in de Alpenstaat per kuub gemiddeld 90 procent hoger dan in Nederland. Na Zwitserland zijn Denemarken en Australië de duurste landen om te bouwen. Bij de Denen lopen de prijzen op tot gemiddeld 77 procent boven het Nederlandse niveau. In Australië wordt 56 procent meer betaald.

De landen met lage bouwkosten zijn vooral te vinden in het Verre Oosten en Oost-Europa. In India wordt in doorsnee slechts een derde betaald van de Nederlandse prijzen. China, Maleisië en Indonesië balanceren op de helft van het prijspeil in ons land. De bouwers in Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije werken met vrijwel dezelfde prijzen als in het Verre Oosten. Ook Portugal bungelt onder aan de ranglijst. De prijzen in het land liggen in doorsnee 40 procent onder het Nederlandse niveau.

Mix

EC Harris hield in 53 landen de bouwprijzen tegen het licht, telkens met een royale bandbreedte. Het bureau keek in zijn onderzoek naar een mix van gebouwen, waaronder kantoren, fabrieken en hotels. Bij de beoordeling is uitgegaan van de prijzen in euro’s en dollars. Landen die de euro hebben of volgen (Zwitserland bijvoorbeeld) werden afgelopen jaar ten opzichte van de dollarstaten 10 procent goedkoper.

Reageer op dit artikel