nieuws

BAM schrijft 398 miljoen af op vastgoed

bouwbreed

BAM waardeert 398 miljoen euro af vanwege het totaal vastlopen van de woningmarkt. Bestuursvoorzitter Nico de Vries voorziet dat de woningprijzen, evenals in Spanje gebeurde, met 25 tot 30 procent zullen dalen ten opzichte van 2008.

Prijsdalingen tot Spaanse proporties

Grote afwaarderingen op het vastgoed hebben BAM in de eerste helft van het jaar op een nettoverlies gezet van een kwart miljard euro. De solvabiliteit van het concern is gedaald tot 15 procent. De verhouding tussen eigen en vreemd vermogen lag vorig jaar 4 procent hoger.

Desondanks is De Vries optimistisch over de kansen van BAM. “Met dit verlies schonen we onze balans. We maken ons klaar voor een op de korte termijn ingewikkelde toekomst, maar hebben hoge verwachtingen voor de jaren na de tweede helft van 2015.”

Met de afwaardering van bijna 400 miljoen euro neemt De Vries rigoureus afscheid van de gedachte dat de woningmarkt binnenkort weer aantrekt. “Lange tijd hebben we met het gevoel rondgelopen: de markten trekken wel weer aan. Ik reken daar de komende jaren niet meer op”, zegt de topman. Hij constateert dat de budgetten van de potentiële woningkopers structureel op een lager niveau komen te liggen. Oorzaken: het verwachte inkomen, strengere hypotheekregels en op handen zijnde wijzigingen van het belastingstelsel.

De Vries denkt dat de gemiddelde woningprijzen met nog eens 10 tot 15 procent zullen dalen. Daardoor komt het prijsverval ten opzichte van topjaar 2008 op misschien wel 30 procent, net als in Spanje. Of BAM met zijn nieuwbouw – en de oplopende loonkosten en nauwelijks dalende materiaalkosten – nog kan concurreren met het steeds goedkopere en omvangrijker aanbod van de bestaande bouw? “Of de nieuwbouw compleet tot stilstand komt? Laat ik dit zeggen: de markt zit volledig op slot.”

Ondanks de problemen op de vastgoedmarkt wil De Vries de aankoop van ontwikkelaar AM geen miskoop noemen. “Projectontwikkeling hoort bij een bedrijf als het onze. AM hoort bij BAM. De omvang van de activiteiten is echter niet meer zoals op het hoogtepunt van de markt. En daarop passen wij aan.”

Grondposities

BAM hield 230 grondposities tegen het licht die voor een waarde van 755 miljoen euro in de boeken stonden. Honderd lappen grond werden stevig afgewaardeerd. De overige posities voldoen nog aan de oude schattingen of zijn zelfs meer waard geworden. Na de afwaarderingen heeft BAM in Nederland nog voor 966 miljoen aan vastgoedinvesteringen, voornamelijk grond- en bouwrechten (660 miljoen euro). Commercieel vastgoed en woningen staan voor respectievelijk 61 en 145 miljoen euro genoteerd.

Over de eerste helft van het jaar boekte BAM op een omzet van 3460 miljoen euro een verlies van 250,6 miljoen euro. Over heel 2012 verwacht De Vries voor belastingen een winst van 100 miljoen euro uit de operationele activiteiten.

De resultaten van de diverse werkmaatschappijen noemt de topman over het algemeen bevredigend. Bouw & techniek (omzet 1,6 miljard) en infra (1,8 miljard) leverden respectievelijk een winst van 29,7 en 24,2 miljoen euro op. In de eerste zes maanden trof BAM voorzieningen voor het vertrek van 250 medewerkers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels