nieuws

Pininfarina inspireerde architecten

bouwbreed Premium

De vorige week overleden Sergio Pininfarina inspireerde menig architect. De stiekeme schoonheid in de modellen van de Italiaanse auto-ontwerper is volgens architect Rainer Bullhorst in veel bouwwerken gekopieerd.

Welke Pininfarina’s staan er bij u in de stal?

“Op dit moment geeneen. Maar ik heb meerdere Lancia’s van zijn hand gehad en ook een tijd lang gereden met een Ferrari 250 GTE uit 1962.”

Toemaar

“Ik ken het chassis-nummer nog uit mijn hoofd: 2555GT.”

U klinkt nog altijd verliefd.

“Een vriend zei eens dat achterspatborden van die auto mooier zijn dan de dijen van een vrouw. Toch is het een zakelijk ontwerp, zonder al te veel opsmuk. Hij heeft een bijna stiekeme schoonheid.”

Een Ferrari is toch juist een en al opsmuk?

“Nee hoor. De auto’s hebben een goede mix van functionaliteit en plezierige verschijningsvorm. Het ontwerp kende van die mooie slimmigheden. Zoals de doorlopende verchroomde raamlijsten die suggereerden dat de auto veel lager was dan hij feitelijk was. Hij bood voldoende hoofdruimte.”

U had hem nooit van de hand moeten doen.

“Als je een ritje maakte moest je altijd wel een keer onder de motorkap duiken. Dat lag niet aan Pininfarina natuurlijk, maar aan de autotechniek van die tijd. Op een gegeven moment had ik er genoeg van om altijd met zwarte handen rond te lopen.”

Heeft Pininfarina u in uw werk geïnspireerd?

“Die vraag heb ik mijzelf nooit gesteld, maar het kan bijna niet anders. Ik heb ook altijd een zekere tijdloosheid nagestreefd in mijn ontwerpen zonder mijn spierballen te laten zien.”

En collega-architecten?

“Vast en zeker. Pininfarina maakte ook altijd veel werk van de eigen bedrijfsgebouwen. Zelfs de windtunnel, die hij als eerste in de wereld bouwde en gebruikte bij zijn ontwerpen, is een architectonisch pareltje. Die truc met die raamprofielen is door architecten te pas en te onpas gekopieerd. Net als andere slimmigheden van zijn hand.”

Is het overlijden van de meester een reden om weer een Pininfarina aan te schaffen?

“Ik ben al een tijdje op zoek naar een Ferrari 355. Een klassieker uit de jaren ‘90. Niet voor de dagelijkse ritjes, maar voor erbij.”

Reageer op dit artikel