nieuws

Overname failliet Moes in de maak

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Moes, dat woensdag failliet werd verklaard, start vrijwel zeker door onder de vleugels van een groot bouwconcern.

Zwolse bouwer in acute geldnood na stopzetten betalingen grote opdrachtgever

Curator Reinier Quint verwacht mogelijk vandaag al bekend te kunnen maken wie de Zwolse bouwer overneemt. Gisteren wilde hij de naam nog niet prijsgeven, omdat de laatste puntjes van de overname nog op de i moesten worden gezet.

“Er worden al geruime tijd pogingen ondernomen om Moes elders onder te brengen”, zegt Quint. “Van drie gegadigden is er uiteindelijk één overgebleven. Deze partij heeft nog altijd interesse. Voordeel is dat ze Moes goed kent, evenals de situatie waarin het bedrijf verkeert. De knoop kan dus snel worden doorgehakt.”

Verwachting is dat ongeveer de helft van de bijna 150 werknemers die Moes op de loonlijst heeft staan, betrokken wordt bij de doorstart.

Geldnood

Moes werd twee dagen geleden door de Zwolse rechtbank failliet verklaard, een dag nadat de bouwer zelf uitstel van betaling had aangevraagd. Het bedrijf raakte vorige week in acute geldnood doordat een grote opdrachtgever zijn betalingen stopzette en – in reactie daarop – de bank de financiering van het bewuste project staakte. “Het was algemeen bekend dat Moes het moeilijk had”, verduidelijkt Quint. “De problemen uit het verleden is het bedrijf feitelijk nooit meer te boven gekomen. De huidige markt werkt natuurlijk ook niet mee. En als dan een belangrijke opdrachtgever geen vertrouwen meer heeft in de continuïteit van de onderneming, dan kan het ineens snel gaan.”

Algemeen directeur Jonathan Furst van Moes wilde gisteren niet reageren op de ondergang van het bouwbedrijf.

Moes was vier jaar terug nog goed voor een omzet van ruim 180 miljoen euro en daarmee in omvang de twintigste bouwer van het land. Forse verliezen noopten de aannemer echter om flink in te krimpen. In een paar jaar tijd werden ruim driehonderd banen geschrapt, waarvan honderd nog eind vorig jaar.

> pagina 6: ‘Overmatige ontwikkeldrang doet Moes das om’

Reageer op dit artikel