nieuws

Minder renovatiewerk doet Mulder Obdam pijn

bouwbreed Premium

Het uitblijven van renovatieprojecten is voor bouwbedrijf Mulder Obdam de voornaamste reden om zestien werknemers te ontslaan.

“Lastig maar logisch”, zegt Cor van Vliet, algemeen directeur van Mulder Obdam over de ontslagaanvraag voor 10 procent van de werknemers. “Aanleiding zijn de aanhoudend negatieve ontwikkelingen. Verder is het nodig om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.”

De ontslagen vallen in het hele bedrijf. “Op de bouwplaats, in de ontwikkelhoek; langs de hele organisatie”, zegt Van Vliet. Het is voor het eerst sinds de crisis dat Mulder Obdam mensen moet ontslaan. Eerder werden twaalf door pensionering vrijgekomen arbeidsplaatsen niet ingevuld en werden zeven tijdelijke contracten niet verlengd.

Het bouwbedrijf uit het Noord-Hollandse Obdam heeft veel last van het achterwege blijven van renovatieprojecten. De helft van de omzet van Mulder Obdam is afkomstig uit renovatie. Van Vliet merkt dat corporaties steeds meer op de rem moeten staan, onder meer vanwege Vestia en de aankomende corporatieheffing.

Extreme prijzenslag

De omzet van Mulder Obdam zal naar verwachting dalen van 48 miljoen euro in 2011 naar 42 miljoen euro dit jaar. In 2009 behaalde de bouwer nog een omzet van 60 miljoen euro. Het nettoresultaat zal volgens Van Vliet in 2012 “positief” zijn, net als in 2011.

Mulder Obdam weigert mee te gaan in de extreme prijzenslag die momenteel voor aanbestedingen aan de gang is, zegt Van Vliet. “We gaan niet meer verliezen maken dan 20 procent op de eigen begroting.” Of anderen dat wel doen weet hij niet. “Ik weet niet welke begrotingen zij hebben.”

Mulder Obdam zit voornamelijk in bouwteams. Ook is eigen ontwikkeling van nieuwbouwwoningen een belangrijkere inkomstenstroom geworden, alhoewel het volgens de bouwdirecteur “steeds langer duurt voordat woningen verkocht worden.”

Reageer op dit artikel