nieuws

Mediterraans met ronde vormen

bouwbreed Premium

Mediterraans met ronde vormen

Een project vol nieuwe en bijzondere technieken met een mediterrane uitstraling. Zo noemt bedrijfsleider Sven Green van Stebru Bouw uit Nieuwerkerk aan de IJssel ’t Slag in Rotterdam. Drie van de vier bouwlagen van dit multifunctionele gebouw hebben een eigen binnenplaats met rondom glas op de begane grond en op de verdiepingen witte muren met steunberen.

De gevels rond de algemene binnenplaats op de begane grond van ’t Slag zijn gemaakt uit witte strengpersstenen en rode handvormstenen. Dat laatste is niet helemaal correct. De rode metselstenen zijn een hardere variant op de handvormsteen. “Zonder deze aanpassing konden beide stenen niet in één vlak worden gebruikt”, zegt Green. De strengperssteen neemt ruim 2 procent vocht op; de handvormsteen ongeveer 18 procent. “Door dat verschil kan het metselwerk gaan opdrijven. Voor de handvormsteen is nu een zodanig alternatief gekozen zodat die verschillen kleiner zijn geworden. Daarna konden we een mortel laten ontwikkelen.”

Architect Koos Kok van het Rotterdamse bureau Massa combineerde de witte en rode stenen van de binnenplaatsmuren tot een bepaald patroon. “De metselaars kregen enigszins de vrije hand bij het uitvoeren van het patroon”, vertelt Green. “Ze kregen een tekening mee maar konden in overleg met de architect wat afwijken van het getekende patroon.” Dat konden de metselaars niet bij de buitengevel. Kok ontwierp voor de buitengevel een verdiepte wingerd en dat patroon moest nauwgezet worden gevolgd.

Aanvankelijk zou het patroon worden verdiept door de stenen naar binnen te laten steken, legt Green uit. In de praktijk zou die constructie problemen kunnen veroorzaken. “Met stenen die naar binnen steken verliest de wand van de spouw zijn gladheid. De afwatering in de spouw wordt daardoor verstoord. Ook de isolatiewaarde raakt verstoord.” Op de punten waar de stenen verder in de spouw steken zou hoogwaardiger isolatie moeten worden gebruikt om de totale isolatiewaarde gelijk te houden. “Dat maakt het gevelwerk veel te ingewikkeld”, vindt Green. In plaats daarvan liet de aannemer alle stenen voor het verdiepte patroon in de fabriek op maat zagen zodat de binnenkant van de spouw glad blijft.

De opbouw van de verdiepingsvloeren zag er volgens Green aanvankelijk ook ingewikkeld uit. Dat komt omdat het gebouw rondloopt; de vloeren doen dat dan ook. De vloeren bestaan uit breedplaten. “Met randkist voor de later te storten vloer ”, zegt Green van Stebru. “Dat is een nieuwe uitvoering die in Rotterdam voor het eerst op grote schaal wordt toegepast.” De verdiepingen zijn opgebouwd uit drie rijen breedplaten in een soort taartpuntenpatroon. De platen langs de buitengevel en langs de binnenplaatsgevel rusten op kolommen. De binnenranden van de platen dragen de derde breedplaat.

’t Slag biedt plaats aan een groot aantal functies. Het brengt onder meer een gezondheidscentrum onder dak, een kinderdagverblijf, een bibliotheek en instellingen voor de zorg aan ouderen en gezinnen. “Dat maakte de afbouw wat ingewikkeld”, stelt Green. “Niet in de laatste plaats vanwege de verschillende programma’s van eisen en normen. In beginsel is het gebouw vrij in te delen voor andere functies. De installaties in het casco zijn daar op aangepast. In de praktijk zal dat wat lastig worden omdat de vloeren niet zijn afgewerkt op de plek waar nu scheidingswanden staan.”

Het eilandenplafond legt geen beperkingen op aan een eventuele herindeling. Stebru hield de maatvoering voor de montage ervan in eigen hand. Want, zegt Green: “Elk ophangpunt is afgestemd op de installaties die langs het plafond lopen.” Alle leidingen en voorzieningen blijven in het zicht. Een ‘gewoon’ systeemplafond leverde te veel problemen op. “Je moet het aanpassen aan de ronde vormen van het gebouw”, legt de Stebru-man uit. “En dan loop je helemaal vast met de rasters.”

Reageer op dit artikel