nieuws

Mebin wil flexibele inzet van personeel

bouwbreed Premium

Om een nieuwe ontslagronde te voorkomen, vraagt betonmortelproducent Mebin komende tijd maximale flexibiliteit van zijn werknemers.

Betonmortelproducent grijpt in na volumedaling tot 30 procent

Dat bevestigt algemeen directeur Ronel Dielissen van Mebin. Volgens haar moet het bedrijf extra kostenbesparingen doorvoeren als gevolg van de doorgaande terugval in de markt. Het concern, dat onderdeel uitmaakt van Heidelberg Cement, zag de volumes afgelopen jaar met 20 tot 30 procent slinken.

In een poging ze allemaal aan boord te houden, wil Mebin zijn 385 medewerkers zo flexibel mogelijk gaan inzetten. “Dat betekent dus wanneer en waar er werk is”, verduidelijkt Dielissen. “We willen alles met onze eigen mensen gaan doen, maar dan is vergaande flexibiliteit wel nodig. Die inspanning vragen we nu van ons personeel.”

Ontslagen

Dielissen, die de plannen inmiddels heeft voorgelegd aan de vakbonden, benadrukt dat optie 2 een stuk minder gunstig zal uitpakken voor de werknemers. “Als we onze plannen niet kunnen doorzetten, dan rest niets anders dan onze schaal kleiner te maken. Ja, dan heb je ook over gedwongen ontslagen.”

De Mebin-directeur zou een dergelijke ingreep absoluut willen vermijden, zegt ze. “Want we weten dat de bouwmarkt, waar wij afhankelijk van zijn, ook weer een keer gaat aantrekken. In dat geval zou het goed zijn als we ons vaste korps nog binnenboord hebben.”

Volgens Dielissen zullen niet alleen de chauffeurs van de truckmixers worden getroffen. “Ook van het uta-personeel en de werknemers in hogere functies vragen we offers. Dat is ook niet meer dan fair, denk ik.”

Dat vakbonden terughoudend zijn als het om verdergaande flexibiliteit gaat, is haar bekend. Niettemin verwacht de directeur nog voor de bouwvak een principe-uitspraak van de bonden te krijgen. “Het plan zou dan na de vakantie kunnen worden uitgewerkt en ingevoerd.”

Mebin moest vorig jaar ook al ingrijpen om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Vier betoncentrales werden toen gesloten, een veertigtal arbeidsplaatsen geschrapt. De sluiting van meer fabrieken staat niet gepland.

Reageer op dit artikel